2021-03-28
深水埗開咗咁多文青cafes有時都幾難揀,所以都要睇下食物選擇有幾特別,今次就去咗呢間主打100%純素甜品嘅 @moono_hk,隱藏咗係一間好💛💛嘅文青展覽空間合舍入面,有啲純素卷蛋、撻、macarons同冷泡茶/咖啡提供,仲有曲奇同蝴蝶酥可以買走或者訂完自取,純素嘅甜品冇用到蛋奶同其他動物性材料,特別健康、唔會對動物造成傷害,又環保啲,對於一啲想試下素食/素食者/蛋奶敏感人士係一個好好嘅選擇👍🏻👍🏻👍🏻Tiramisu Roll Cake因為係純素嘅關係質感上唔會好似傳統有蛋嘅蛋糕咁鬆軟,不過質感比我想像中好!少少實淨但唔會太乾,所以食落又唔會覺得同非素食蛋糕有好大出入,入面嘅cream輕盈唔膩😋😋,鍾意內裡嘅咖啡cream,咖啡味好濃郁😻😻Orange Blossom Pistachio面頭嘅忌廉唧得好靚,都係用上植物奶去整,但甜度同質感同一般嘅cream差唔多,個撻底鬆化脆口,加埋酸酸甜甜、雪凍有啲似雪糕質感嘅內餡同開心果配搭得宜👍🏻👍🏻柚子Macaron、芝麻Macaron柚子味都幾出,酸酸甜甜,朋友就試咗芝麻味,帶明顯芝麻香,不過macaron整體都係偏甜少少,送個綠茶飲就
Tiramisu Roll Cake
Orange Blossom Pistachio
柚子Macaron、芝麻Macaron
柚子味都幾出,酸酸甜甜,朋友就試咗芝麻味,帶明顯芝麻香,不過macaron整體都係偏甜少少,送個綠茶飲就啱啱好。
Cold Brew Green Tea
綠茶嘅冷泡版本,味道清清地帶少許澀感,我自己都幾鐘意。
蝴蝶酥
另外仲試咗包裝版嘅蝴蝶酥可以返去慢慢試,口感勁鬆化脆口,而且有好香焦糖味,唔小心就啪晒成包🙈
人均消費:$120
推介指數(10分為滿分):8.5分