2023-11-20 86 views
Yuan係第一間令我感受到原來素菜都可以咁精緻高級既餐廳。今次品嚐左12道菜既tasting menu,每一道菜都令人非常驚喜迎賓飲品|清新五素一杯迎賓飲品令人覺得身體得到淨化,五青汁加羽衣甘藍,好清新,有少少苦餐前小食|冬薑|冰菜脆卷入面包左冬薑、冰菜,第一口冬薑味好突出,有薑味但唔會覺得辣餐前小食|欖菜|螺絲卷自家製螺絲卷配上欖菜mouse 同炸欖菜絲,沒有食過既新奇體驗,將西餐既餐前麵包、牛油用中菜方式呈現開胃菜|黑虎掌脆盞薯仔脆盒中承載著薯蓉同鮮百合味道比較淡,加上黑虎掌,就算係炸物都好清新開胃菜|牛油果春卷牛油果泥同無花果絲內餡非常creamy酸酸地好開胃好涼菜|翡翠豆腐黑松露魚子醬及豌豆醬涼菜|椒麻-淮山-白蘆筍一道經典四川涼菜,用白淮山同紫淮山製成既雙色淮山,加上清甜爽口的白蘆筍,最驚喜係如此清新既配搭竟然用上椒麻醬涼菜|酸薑-皮蛋-豆腐黑豆豆漿果凍日本黑豆豆腐南方式食法湯品|松茸菊花浮萍傳統師傅展現刀工既菜式平時呢種湯既豆腐係冇味但今次連豆腐都好濃郁湯底非常濃厚,應該用左大量菇熬製主菜|水晶炒手義大利青瓜無花果+紅菜頭汁主菜|焗釀啡菇焗蟹蓋概念黎焗啡菇加上羊肚菌同其他雜

迎賓飲品|清新五素

餐前小食|冬薑|冰菜

餐前小食|欖菜|螺絲卷

開胃菜|黑虎掌脆盞
薯仔脆盒中承載著薯蓉同鮮百合
味道比較淡,加上黑虎掌,就算係炸物都好清新

開胃菜|牛油果春卷

湯品|松茸菊花浮萍
傳統師傅展現刀工既菜式
平時呢種湯既豆腐係冇味
但今次連豆腐都好濃郁
湯底非常濃厚,應該用左大量菇熬製

主菜|水晶炒手
義大利青瓜
無花果+紅菜頭汁

主菜|焗釀啡菇
焗蟹蓋概念黎焗啡菇
加上羊肚菌同其他雜菌及泡菜蛋黃醬
味道濃郁

主菜|東坡肉
用冬瓜仿五花肉,燜到好淋好入味

主食|素鮑魚拌辣稻庭冷麵
冷麵椒麻味突出,好惹味!

甜品|荔枝

甜品|九宮格
每個格都係不同口味既果凍,滿足曬