2003-10-05
自己一個去食dinner, $198 set dinner, including an appetizer, a soup, a main course, and dessert buffet~ 一坐低就有新鮮麵包送上~ 其中pumpernickle最香~ 本來o黎o既時間係熱o既, 但放o左一陣就凍晒~ d麵包真係唔錯o架, 應該用?巾cover個頂以保暖, 唔好晒o左d麵包嘛~Iced Lemon Tea ($50) - 好大jar, 加o左mint leaf, 茶o既味道幾清, 唔錯~ Appetizer (二選一): 煙三文魚配香草包- 本來煙三文魚味道真係好好, 但個類似千島醬o既sauce略為濃o左dd, 可能因為伴住香草包食, 落依個sauce令人客唔會覺得過飽, 但咁就蓋過o左煙三文魚o既味~ 其實個包味道就一般, 上面講o既麵包都好味過佢, 不如用其他o野伴個煙三文魚啦~ Soup: (無得選擇)泰式酸辣蝦湯- 真係夠辣, 味道唔錯~ 但咁辣o既湯都幾難飲晒~ hahah! 一睇個menu, 見到係辣o既湯, 仲無得選擇, 第一個反應係"唔食得辣o個d人點算!?" 其
Appetizer (二選一):
Soup: (無得選擇)
泰式酸辣蝦湯- 真係夠辣, 味道唔錯~ 但咁辣o既湯都幾難飲晒~ hahah! 一睇個menu, 見到係辣o既湯, 仲無得選擇, 第一個反應係"唔食得辣o個d人點算!?" 其實如果玩d咁冒險o既菜, 係咪俾多個選擇人o地好d呢??
蒙古烤羊- 先食佢個伴菜"烤南瓜", 因為加o左芥末子, 好香好好味, 食晒成舊都唔覺漏~ 羊本來order 5成, 變o左7成, 但肉本身好juicy, 好tender, 唔錯~ 份量都o岩o岩好~
Dessert buffet - New York Cheesecake好滑, 但略嫌芝士味唔夠, 我估鍾意食真正New York Cheesecake o既人應該係鍾意濃芝士味喎~ Tiramisu味道唔錯, 但盛載?個大盤令到人客唔可以一次過"筆"到底, tiramisu就係要食到底o架嘛, 我又唔好意思o係中間"筆"喎~ Chocolate mousse cake w/ raspberry jam太酸, 酸到食唔到朱古力味, 個jam薄番d會好d~ Black & White Chocolate Mousse油膩o左d~ Opera本來好好味, 但賣相唔多得, 因為係buffet形式, 碟面o既朱古力畫花係一早就畫o左, 放耐o左就會乾, 一乾o左就好似好唔新鮮咁, 影響食慾, 建議唔用朱古力畫花, 用其他o野做裝飾~ Mango-orange cheesecake都唔錯喎, 好清甜~~ 太飽喇, 其他食唔落~ 另外, 建議放番d牌寫上dessert name, 咁d客人就唔駛拎錯d唔鍾意食o既o野, 又唔晒問d waitress/廚師嘛~
Service好好, 又nice又helpful, 個個好好笑容~ ^_^
環境唔錯o架, 樓底高, 又靜, 裝修又唔錯, 不過聽到有客人話冷氣太凍喎, 我就覺得ok~