2021-03-20
開返晚市堂食,當然要打邊爐,係旺角附近揾到間叫尚膳美顏滋補鍋,見好評唔少就試下,驚太多人所以見啱就打電話去book位,雖然係即日book,但好彩都book到。去到時大約七點半,見出面有人等位,就知好彩book左。餐廳入面比想像中大,偏中式裝修風格。我哋叫左個鴛鴦鍋,一個小辣既麻辣鍋 +養顏美人鍋,跟住叫食物,1份手切牛肉、牛胸爽、1份海鮮拼盤、皇帝菜、冰菜、即炸響鈴、蜂巢冰豆腐,仲有一揸洛神花茶。個鴛鴦鍋好快就到,我哋等佢滾就迫不及待咁試病個湯先,個美人鍋勁足料,成半隻烏雞,個湯飲落勁有雞味,唯一美中不足係有啲咸,至於個烏雞,肉質雖然唔算嫩滑,但食落完全冇冰鮮味,反而有濃郁既雞香味,唔錯。跟住就到啲主菜喇,首先當然放左個手切牛肉先啦,果然手切係唔同啲,肉質同肉味都保留住,淥3至5秒搞掂,食落牛味濃郁,特別係牛胸爽,口感特別又勁有牛味,推介😋 如果份量再多啲就好。之後當然輪到海鮮拼盤,有好多貝殼類,有海蝦,有魚,矜貴唔算特別矜貴,唯有睇吓佢新唔新鮮,每樣落啲,淥一陣唔想太韌,食落啱啱好,肉質鮮甜,算好新鮮,唔錯,可一試。最後其他食物都唔係特別驚艷,可叫可唔叫,但整體都算唔錯,價錢食物質素
最後其他食物都唔係特別驚艷,可叫可唔叫,但整體都算唔錯,價錢食物質素中規中矩,亦都冇咩大挑剔嘅地方,可再戰。