2022-05-11
想食呢間好耐,無奈晚市停業一直無得去,今日終於搵到時間,去同朋友食生日飯,今次決定試試鐵板燒,果然無令我失望😍前菜沙律 昆布豆腐沙律入面個蕃茄好清甜食完特別開胃今日鐵板燒既主角有澳洲鮑,北海道帆立貝,本地馬友,馬來西亞虎蝦同鹿兒島和牛,全部都好新鮮同大隻澳洲鮑師傅分左厚切同薄切兩種煮法厚切可以食到鮑魚結實既肉質 爽口彈牙薄切既鮑魚 吸哂特製既醬汁 十分入味再加入紫蘇花 廚師都好細心咁教我地唔好食個花冧 可以減去油膩北海道帶子 上面鋪滿魚子醬同可食用既菊花魚子醬既鹹鮮味同帆立貝相當夾食完仲有回甘味帆立貝size都頗大 肉質鮮甜廚師完全善用整個帆立貝 將佢既膏同邊都煎過 可以點埋紫菜粉食用再加上日本高湯做底 味道清甜馬友 呢道菜十分有驚喜不同於外面其他餐廳所用的鱈魚同金目鯛而係選用本地既馬友只煎外皮 內裡魚肉依然軟滑做到外脆內軟既效果師傅話無落過鹽 只係用昆布醃 味道已經好足夠魚肉新鮮到即使唔點柚子酸汁都好好食同埋好貼心地有埋龍珠果 可以清清口腔的油膩感馬來西亞虎蝦只有蝦頭 蝦膏做燴汁煮成完全食到本身蝦既鮮味蝦肉十分爽口同結實鹿兒島和牛 今次聽廚師推介 試七成熟好重牛味 入口即化再配搭即磨
前菜
煙肉肥而不膩 配飯一流
一粒粒既和牛粒同飯融為一體
忍唔住好快食哂成碗
甜品都相當豐富,
係用上白糖整既多士條,食落去好脆口,賣相也十分出色
另外仲有靜崗蜜瓜 抹茶奶凍同雪榚
食完鐵板燒 用黎解膩十分完美