2015-12-30
2006 views
沉晚同女友去左呢間所謂有名的老牌意大利餐廳食飯,叫左5樣野食,深感餐廳食物煮法及用料非常獨特,亦為我同女友以後的聖誕節上了寶貴既一課。1.酥皮海鮮湯酥皮唔脆亦唔緊要,反正係會放係湯入面食,材料足,有魷魚,大蝦,湯味道不錯,海鮮配搭忌廉湯都幾好,賣相不俗另外個湯夠熱騰騰,值得一讚。2.免翁牛扒牛扒份量少,配菜應改為大眾口味既薯條,薯蓉口感奇怪,似半生熟及冇味道,牛扒肉汁唔夠,配汁酸,以此配汁配免翁牛扒實太浪費,另外牛肉太un及難切。3.煙肉蛋意粉(卡邦尼亞意粉)呢個意粉係我人生之中食過最難食既意粉,其實仲衰過自己煮既同樣菜式,係地獄級既難食,意粉口感硬,配搭既煙肉可接受,但餐單上寫著煙肉蛋意粉,我完全感覺唔到有蛋香味,醬汁係=汁+水+油,感覺上係成碟意粉配合唔到,我夠膽講呢碟意粉係衰過快餐店大x樂既。4.龍蝦湯龍蝦湯size太細,似係隨餐附送既例湯一樣,內有數粒龍蝦肉,但湯唔夠濃而係過於稀,整體賣相亦係敗筆,用普通例湯湯碗裝龍蝦湯,賣相不足,味道一般,份量不足,盛惠78$。5.甜品食到呢一刻,係時候叫d唔係佢地餐廳出既產品黎中和番,叫左個雪糕,用brown chocolate製成,內部係
1.酥皮海鮮湯
2.免翁牛扒
3.煙肉蛋意粉(卡邦尼亞意粉)
4.龍蝦湯
5.甜品
食到呢一刻,係時候叫d唔係佢地餐廳出既產品黎中和番,叫左個雪糕,用brown chocolate製成,內部係雲尼拿夾心,而雪糕本身味道應無任何特別,所以都可以接受,如果朱古力外層,用酒心做餡料就更好。
飲品:
朱古力咖啡只有咖啡味,朱古力不足。
橙汁份量亦過於小器,太細杯。
PS:隨2個湯奉上既餐包係已經凍哂而且口感超硬,牛油碟顯然有水而放牛油上去,有礙觀瞻。如果時代進步,餐廳質數每況愈下,建議重新吸納新既材料同再研究煮法,別固步自封,我曾到其他同是老牌西餐廳(金雀餐廳),你地既餐廳在價錢,食物質素,環境,三方面都比人差得好遠。