2015-02-28 1697 views
Via Tokyo我諗係全香港數一數二出名既綠茶雪糕店綠茶雪糕近年成為左一種熱潮,新既綠茶雪糕鋪都不斷禁開禁係上年7月份就去左呢間係銅鑼灣幾難搵既雪糕店搵左好耐先搵到!有興趣又第一次去既記得係mtr f出口出左之後開map行!附近會有一間幼稚園去到真係嚇一跳,因為無諗過間鋪頭會細成到禁,而且入面真係好少位,不過朝聖緊係要比d代價架啦等左大約20分鐘左右,就入左去坐低同嗌野啦入既格調都幾靚幾和諧,而且有張吊搖椅,可惜我就冇機會坐啦我朋友嗌左matcha ice-cream latte($42),而我就嗌左生果抹茶雪糕白玉餡蜜($52),臨走仲叫左杯matcha latte($32)個生果抹茶雪糕白玉餡蜜既份量老實講係幾細!不過佢係有好多生果,包括香蕉,奇異果,士多啤梨;另外仲有紅豆,白玉,餡蜜,個底仲有D白色涼粉個白玉真係好好食,食落好有咬口,好中意而個餡蜜就覺得普普通通啦.對比起其他綠茶雪糕店,我覺得呢間既綠茶係真係最好食,食唔慣綠茶既人可能會覺得苦或者甘得濟啦,但我反而覺得VIA TOKYO既綠茶雪糕係岩岩好,唔會太甜,好好味!而分別個兩杯野飲呢,我就覺得一般般啦,飲落係都有好濃既綠
Via Tokyo我諗係全香港數一數二出名既綠茶雪糕店
綠茶雪糕近年成為左一種熱潮,新既綠茶雪糕鋪都不斷禁開
禁係上年7月份就去左呢間係銅鑼灣幾難搵既雪糕店

附近會有一間幼稚園

去到真係嚇一跳,因為無諗過間鋪頭會細成到禁,
而且入面真係好少位,不過朝聖緊係要比d代價架啦

等左大約20分鐘左右,就入左去坐低同嗌野啦
入既格調都幾靚幾和諧,而且有張吊搖椅,可惜我就冇機會坐啦

matcha ice-cream latte
matcha latte
個生果抹茶雪糕白玉餡蜜既份量老實講係幾細!
個白玉真係好好食,食落好有咬口,好中意
而個餡蜜就覺得普普通通啦.
對比起其他綠茶雪糕店,我覺得呢間既綠茶係真係最好食,
食唔慣綠茶既人可能會覺得苦或者甘得濟啦,

而分別個兩杯野飲呢,我就覺得一般般啦,飲落係都有好濃既綠茶味,而且係用北海道牛奶,所以幾有質素
但我覺得飲完就有D濟,相比起雪糕我就比較推薦雪糕啦!

而且熱既latte係可以叫佢幫你畫公仔架!有興趣既記住嗌啦
2014-07-08
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$45 (Lunch)
matcha ice-cream latte
matcha latte