2021-05-27
終於做完公司同自己搬家2個大Project啦~決定同同事去食餐好同事要食生酮餐單, 所以就佢, 來個全肉宴吧!開心慶祝就緊係要食多D, 食好D架啦~佢提議食韓燒, 平日呢間多數只係Lunch time來趕到死, 從未起呢度食過燒肉今次放工後大把時間就可以慢慢燒個飽了!放工急急腳過來, 大概六點多已經有人等緊入座很好的被安排窗口位, 仲可以睇到日落添喎大家都知道韓國菜未開始就會有很多前菜比大家填下肚先呢度都唔例外, kimchi一定是不少得, 醃蘿白, 青瓜, 芽菜等再加1份柚子沙律, 1份生菜片 (比大家包住肉一齊食的)當然唔少得爐邊的泡菜蛋和粟米芝士啦!以上除咗柚子沙律外, 其他全部都可以refill的望過一輪menu後, 決定點咗幾款肉落完order後, 侍應更細心的解說, 先用網燒一會, 之後會再轉燒板給我們感受2種唔同嘅燒法和味道!特選黑毛和牛上貝身肉紋理和顏色都超靚, 上貝肉是中腹最接近腰脊的稀有部位, 形狀有點像貝類, 因此得其名沒有調味醃製過, 原汁原味, 佢入口唔係即溶果種感覺, 可能有點厚道, 所以是有點咬口而另一款豪快和牛燒是有調製過, 是很韓式的那種, 有點甜,
同事要食生酮餐單, 所以就佢, 來個全肉宴吧!
開心慶祝就緊係要食多D, 食好D架啦~
今次放工後大把時間就可以慢慢燒個飽了!
放工急急腳過來, 大概六點多已經有人等緊入座
很好的被安排窗口位, 仲可以睇到日落添喎
大家都知道韓國菜未開始就會有很多前菜比大家填下肚先
再加1份柚子沙律, 1份生菜片 (比大家包住肉一齊食的)
當然唔少得爐邊的泡菜蛋和粟米芝士啦!
以上除咗柚子沙律外, 其他全部都可以refill的
望過一輪menu後, 決定點咗幾款肉
特選黑毛和牛上貝身肉
2大片, 比剛才的上貝肉JUICY一點, 兩者都好食, 但個人會較喜歡原汁原味多D
另一份個人認為必點的: 果梨汁無骨雞翼, 無骨啱哂唔識"論"骨嘅人, 食落啖啖肉, 而且很嫩口添
燒到雞皮有D脆仲正, 因為加咗蘋果梨汁, 所以雞肉都會有少少甜
豪快和牛燒, 蘋果梨汁無骨雞翼
濟洲豬梅肉, 都是原片上的, 一碟兩大片, 又係可以試網燒和板燒
同樣都是原汁原味, 我鐘意
濟洲豬梅肉
燒肉都不特止, 我哋仲點了一份牛肋骨煲, 因為Lunch時吃過是很好味的
牛助骨大件又燉到很稔身, 幾乎唔使點用力咬, 而且骨肉分離
內裡仲有紅蘿蔔和白蘿蔔, 都是很入味的, 入味但不濃, 味精感唔重, 食完唔會勁飲水
牛肋骨煲
網燒和板燒的分別
網燒食物會快熟一點, 但易燶, 因為油脂漏落爐頭易搶火, 但就可以燒到表面脆一點
板傳熱快, 而且熱度會均衡d, 不過就唔會有脆邊的口感, 但感覺就會健康d
2者各有特色
而當晚為我們服務的侍應也超細心, 一有時間都會過來幫忙燒肉, 可能見我地2個雞手鴨腳
唔想我地虐待d食物, 就伸出佢專業嘅雙手幫我地燒烤
旁邊嘅粟米芝士同泡菜蛋都好好味, 我地都refill咗1次
總括嚟講, 呢餐大滿足, 食物新鮮與價值相等
加埋主動細心嘅服務, 滿分!