2021-03-31
❀ Artemis and Apollo #灣仔 ❀❗️罕見希臘菜 假日套餐抵食又飽肚❗️——————————————————又再戰black sheep!In case 大家唔知道咩係black sheep,佢哋其實一個大型飲食集團,旗下有好多各式各樣嘅西餐廳,全部氣氛都好好,而且質素好高,我成日都會去幫襯😆今次就嚟到主打希臘菜嘅Artemis and Apollo!一如既往,店員服務輕鬆得來態度好好。門面裝修簡約得來超級打卡,內裏就較為簡約,有少量室外座位,假日嚟到都坐滿晒,建議預先book位。最近佢哋推出左Souvlaki Weekend $388,星期六12:00-1500/星期日12:00-21:00都可享用,有超多道菜,等你品嚐希臘正宗味道,保證一定食得飽!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Souvlaki Weekend $388 ♥ Pita Bread (3.7/5)食到中途先送上嘅pita bread🤣(唔知係咪一開始唔記得咗呢)自己覺得口感未夠acme嗰個咁出色,相對薄身、硬少少,不過就有好香嘅麵粉味,點hummus嚼嚼下都唔錯。.♥ Mezze✦ Hummus (4.1/5)✦ T
❗️罕見希臘菜 假日套餐抵食又飽肚❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Souvlaki Weekend $388
♥ Pita Bread (3.7/5)
♥ Mezze
✦ Hummus (4.1/5)
✦ Tzatziki Theodoros (3.8/5)
✦ Served with crudités
果然係中東希臘餐廳!hummus真係好好食😋超鍾意佢加咗蒜頭,更加香口!有時某啲hummus會有啲酸酸地嘅味,但個完全冇!口感亦唔會過分稠/稀,配埋啲紅蘿蔔青瓜條一齊食,係個好好嘅前菜!
而Tzatziki Theodoras 其實就係一個青瓜乳酪dip,同比較重味嘅hummus相反,較為清新,純粹有淡淡的酸味。覺得hummus同Tzatziki Theodoros撈埋一齊食都幾唔錯☺️!
♥ Salads & Sides
✦ Cypriot Salad (4.1/5)
✦ Patatakia (3.9/5)
第一次嘗試Cypriot salad,超有驚喜🤩粒粒脆米咁,十分香口,配埋酸酸甜甜嘅乳酪、石榴粒一齊食,好好味!
另外仲送上patatakia炸薯條,係比較似麥當勞嗰種幼薯條,不過配上大量中東香料,令我諗起shake shake薯條🤣略嫌鹹咗少少,但都幾香脆,淨係食前菜都已經好飽。
♥ Seafood
✦ Calamari (4/5)
炸粉厚薄適中,魷魚亦唔會太韌🦑!
就咁食都已經夠晒香脆可口,配埋佢嘅乳酪或者辣椒醬就更加惹味!
♥ Spit-roasted meat of the day
✦ Lamb chops (3.9/5)
全餐最期待嘅燒肉,當日有烤雞同埋羊架選擇,揀咗店員話係signature嘅羊架🐑。
羊架薄薄地,熱力分布得更加均勻,所以口感唔錯,不過略嫌脂肪位會有少少燶味。
一如既往繼續配上乳酪,中和羊架嘅膩,整體都唔錯👌🏻。
仲要有六塊咁多,飽到上心口!唯一唔好處就係,基於要同時烤製,所以成枱都要嗌同一樣肉類🙈。
——————————————————
✨整體味道: 4/5
✨環境裝修: 3.9/5
✨服務態度: 4.2/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
難得喺香港品嚐到希臘菜,幾有特色,服務態度亦好好。食物水準不過不失,主要都係烤肉、hummus、乳酪。不過唔好睇佢每樣細細份,加加埋埋真係好飽肚,幾抵食,想品嚐下希臘菜可以考慮👌🏻!