2017-01-16 846 views
天氣凍凍地最啱就係打邊爐~而羊腩煲shabu shabu就係最佳嘅選擇喇!呢啲時候,想食羊腩煲絕對係一件好容易嘅事!因為隨時落到樓下一間中餐廳都可以食到!但!問題係~好食嘅羊腩煲就堅係可遇不可求喇!位於佐敦白加士街嘅軍記海鮮菜館,話明係菜館,當然係以小菜為主啦!目標非常清晰下點了一個大羊腩煲,再加多一碟小炒椒鹽田雞~羊腩煲有大同細份量供應,但大羊腩煲並唔算好大,唔使擔心食唔晒!材料塞滿整個煲,有羊肉啦、白蘿蔔、枝竹、馬蹄、筍片,仲有鋪面的大青蔥~隨住愈煲愈滾嘅羊腩湯底,飄出陣陣濃郁嘅香氣,直撲鼻蕾~未開始食已經感覺非常良好!羊腩切得唔會太大件,一件分兩啖食就啱啱好!肉質好鬆軟,好腍,一啲都唔覺得韌同難嚼,羊肉吸收左湯底濃郁嘅精華,超正!仲食得出屬於羊專屬嘅騷味!唔使擔心會太騷,只係好輕微~有羊騷先至叫食緊羊肉呀嘛!店家事前功夫真係處理得很好,先有咁好嘅水準!而且羊肉應該係屬於新鮮嘅,因為如果係雪藏嘅,就唔係呢種質感同味道喇!當然係有比較之下先咁講啦~除左主角羊肉好好味之外,配菜都一樣唔馬虎!白蘿蔔好入味,好腍,仲好甜!馬蹄好爽,筍都係一樣!支竹更加唔使講,索晒啲湯汁,正啦!!隨羊腩煲仲
天氣凍凍地最啱就係打邊爐~
而羊腩煲shabu shabu就係最佳嘅選擇喇!
但!問題係~好食嘅羊腩煲就堅係可遇不可求喇!

隨羊腩煲仲附送新鮮生菜一大碟~shabu shabu~
好味都企唔穩咁滯!

椒鹽田雞炸到熱辣辣,外皮薄而香酥,內裡仲保留肉汁,食得出係新鮮炮製嘅~椒鹽味好惹味,但略嫌未夠咸,如果加多丁丁咸味,就真係完美喇!
要襯天氣凍,食多幾次羊腩煲先得~
搵軍記就實冇錯。

2017-01-14
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner