2020-11-21
荃灣區要搵食唔難 中日西泰越都大把選擇 偏偏小炒大排檔又好似唔算多。今日放工有個荃灣地頭同事帶路 😍 帶左我黎一間地道大排檔啤一啤 食小炒。.餐廳位於荃灣香車街街市樓上層 地方好空曠 都算乾淨企理 枱與枱距離都算遠 唔會太嘈吵。一坐低就擺低熱水洗碗同消毒。 附近幾枱全部都打邊爐/羊腩煲 😍 我地都學下人try try 個羊腩煲😋😋.▪️雙冬羊腩煲$268(細)我地得2個人就叫左個細Size, 如果叫「大」既就$338 ,另外會包埋一份生菜。話就話細Size 但份量都唔馬虎 有大約8-10件羊腩 肥瘦均勻 唔會得肥膏 重點既雙冬(冬菇同冬荀)好足料 食極都食唔完! 羊腩香酥味好重 湯底亦好濃郁 好適合再加其他野打邊爐。.▪️大腸墨魚滑$128小菜方面 我地就Order左個大腸墨魚滑😍 老闆話係大腸包墨魚滑一齊炸 兩樣野出奇地咁夾 大腸唔會有肥膏(因為要包著墨魚滑)墨魚滑加大腸夾埋一齊唔會太油膩得黎又好滿足!呢個出面食唔到 值得一食😜.▪️椒鹽鮮魷$88飲啤酒又點少得椒鹽炸物 睇間大排檔整野好無食 椒鹽都算好考功夫 炸粉唔能夠太厚得黎又要夠脆身 魷魚唔可以太硬 咁咬落口先會鬆軟👍🏻 呢間椒鹽抵
▪️雙冬羊腩煲$268(細)
▪️大腸墨魚滑$128
▪️椒鹽鮮魷$88
呢間椒鹽抵讚😜做到水準之餘只係80幾蚊
大排檔旁邊個街市有間新公廁(所以廁所好乾淨)飲得多啤酒都唔怕去多幾次廁所😎 小炒同羊腩煲都超水準 重點真係坐得好舒服(露天又唔迫人)啤酒都係30幾蚊支 放工黎啤啤佢食小炒有得諗😋