2018-08-01 367 views
今次同媽媽嚟佐敦一間都幾老字號同出名食雲南米線嘅餐廳,一入到嚟都覺得幾地道。即刻叫咗個檸檬冰底可樂同雪碧,真係唔話得,俾一罐我哋自己倒落去。冰底佔咗半杯,夠晒冰凍!睇完餐牌就決定叫羊肉酸辣米線同豬手清湯米線,兩碗都係細碗,不過嚟到都覺得好大碗!先講羊肉酸辣米線,好少餐廳有羊肉米線食,呢度啲羊肉帶有小小騷味,就算唔係好食羊嘅人都可以接受到。而且羊肉切到一條條,食落唔會話好鞋口咬唔開。湯底都幾濃味 ,配埋酸菜都幾唔錯。至於豬手清湯米線,有2大舊豬手,豬手好好食,有好多皮食架!唔好以為清湯會無味,其實都算濃味架,感覺係啱啱個碗不過冇落酸菜。清湯會附送2條生菜,加分!再想濃味啲可以加佢哋嘅菜甫,辣辣地都幾過癮!小食方面叫咗麻辣雞同蒜泥白肉。雞肉好嫩滑,不過就覺得無麻辣個種感覺,反而豆豉味好濃味,我自己就麻麻地豆豉嘅食物,如果可以再有多啲四川嘅麻辣香味會好啲。蒜泥白肉唔同我哋平時食開嗰啲,呢個無辣汁,只有白肉配上蒜泥,不過蒜泥味道都好濃,鹹鹹地都幾好食!

2018-07-05