2021-02-21
好耐無出街好耐無出面食野喇🍫路過見到朱古力專門店記得好似係好出名就去試下~-叫之前睇睇其他人食評,原來係全球top5既朱古力店,買豆到磨豆都係店舖自己主理的,非常有期望!第一次都係叫啲唔好咁激既口味,於是叫左杯74%凍朱古力(100%怕太苦)。店員都好細心問牛奶沖o唔ok,又講解-呢種可可豆味會比較fruity,成間店都好pro所以非常之期待!-點知黎到一飲,同想像中好唔同,的確係聞落好香好新鮮既感覺,但杯飲品係十分十分之稀 (稀度好似比較差既茶記咁感覺滴出黎會係透明個種既稀度),而自己本身expect會好濃好rich好杰,點知係好水個種,同埋第一下入口有啲酸但我覺得係正常的,飲飲下酸味都散去係好飲左的,加上可能係鮮磨關係有啲啲渣。味道都還可,但覺得應該要再濃可可味啲同質地thick啲,仲有係甜左啲唔知有無得點少甜呢,但最重點真係太稀覺得有啲怪🥴-可能飲慣左普通cafe個啲,又或者我對可可朱古力唔太了解專業唔太識欣賞,同行男朋同我睇法一樣。戴返頭盔先純粹分享同記錄下飲後感🤣~
路過見到朱古力專門店記得好似係好出名就去試下~