2018-03-06 626 views
是日母親想食日本菜,而聯和墟可選既日本菜實在太少。所以就同佢嚟咗大統領食午餐。大統領既裝潢其實幾貼近日式居酒屋,放咗唔同既酒樽酒杯做擺設。啲木枱都算細,放哂野食就冇咩多餘空間。我同媽咪就一人一個套餐,一份刺身一份魚生飯,再外加18蚊一個手卷。食物準備既時間不算快,15分鐘左右先上咗刺身套餐,再過5分鐘先上埋個魚生飯。而刺身套餐既擺盤好靚,包括有前菜,生果(即一塊西瓜), 味噌湯,同埋一份冰底刺身,通通放上一個木餐盤上。刺身份量合格,而且質素唔差,很肥同口感很滑。而味噌湯仲有隻細細既蜆。相反,我對魚生飯既期望幾高,但結果就頗令我失望。雖然魚生飯有海膽,三文魚,帶子等等,但比上刺身套餐既魚生就失色得多 - 薄切,較瘦。以128蚊一個午市魚生飯套餐嚟講,cp值就較低。食完主餐,我地追加咗一人一份手卷。較令我驚喜既係三文魚手卷竟同鰻魚手卷一樣價錢!在出面日式餐廳鰻魚食品一般都比三文魚叫價更高,我當然要試試佢。手卷上枱後亦沒有太令我失望,味道幾好,鰻魚有好好煎過,三文魚亦幾滑口。總結,聯和缺少日式餐廳既情況下,呢間大統領雖價錢頗貴,但亦解決咗唔少人忽然想食日本菜既需要。
是日母親想食日本菜,
而聯和墟可選既日本菜實在太少。
所以就同佢嚟咗大統領食午餐。

大統領既裝潢其實幾貼近日式居酒屋,
放咗唔同既酒樽酒杯做擺設。
啲木枱都算細,
放哂野食就冇咩多餘空間。

我同媽咪就一人一個套餐,
一份刺身一份魚生飯,再外加18蚊一個手卷。

食物準備既時間不算快,
15分鐘左右先上咗刺身套餐,
再過5分鐘先上埋個魚生飯。
刺身套餐既擺盤好靚,
刺身份量合格,而且質素唔差,很肥同口感很滑。
而味噌湯仲有隻細細既蜆。

相反,我對魚生飯既期望幾高,
但結果就頗令我失望。
雖然魚生飯有海膽,三文魚,帶子等等,
但比上刺身套餐既魚生就失色得多 -
薄切,較瘦。
以128蚊一個午市魚生飯套餐嚟講,
cp值就較低。

食完主餐,我地追加咗一人一份手卷。
較令我驚喜既係三文魚手卷竟同鰻魚手卷一樣價錢!
在出面日式餐廳鰻魚食品一般都比三文魚叫價更高,
我當然要試試佢。
手卷上枱後亦沒有太令我失望,
味道幾好,鰻魚有好好煎過,
三文魚亦幾滑口。

總結,聯和缺少日式餐廳既情況下,
呢間大統領雖價錢頗貴,
但亦解決咗唔少人忽然想食日本菜既需要。
手卷
2018-03-04
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
手卷