2023-05-05
🍽️雅士餐廳📍粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下(近聯興街)👉🏻👉🏻menu餐廳開業四十幾年,根據前輩話呢間餐廳係當時上水/粉嶺/大埔好出名嘅西餐廳,佢地當年追女仔都係黎呢到食野,真係好有歷史,同埋記載着好多人嘅回憶,另外,好值得一提係餐廳開業咁多年,無論餐廳內部定外部都maintain得好好,入到餐廳會有種好懷舊嘅感覺(所有野都keep得好新淨),好似去左八九十年代咁,好特別,希望呢間餐廳可以經營落去我地嘅下一代🫶🏻(平時好日都唔打咁大段野,因為呢間餐廳係粉嶺經營左咁多年,真係好難得,同埋想紀念某位前軰嘅回憶)Order左精選午餐:包括牛油餐包、餐湯、主菜&飲品(要加一)圖1️⃣香煎咸牛脷配紅酒汁(配意粉) $76牛脷好出色,又軟又嫩,仲要彈牙,第一次食呢種質感嘅牛脷,份量都幾多,呢種質素同份量,超抵食圖2️⃣加拿大西冷扒配蘑菇汁 (配飯)$92蘑菇汁冇搶到主角西冷嘅味,7成熟西冷牛肉嫩有咬口,有牛肉香味,都幾大塊牛扒,價格合理圖3️⃣&4️⃣羅宋湯&忌廉雞湯羅宋湯:估唔到紅湯好飲,一d都唔馬虎,好足料之餘,材料新鮮,冇煲爛,煲得濃郁&酸甜適中忌廉雞湯:正常發揮,冇特別圖5️⃣橙汁雜飲 &
📍粉嶺聯和墟和豐街23號龍景樓地下(近聯興街)
👉🏻👉🏻menu
圖1️⃣
香煎咸牛脷配紅酒汁(配意粉) $76
圖2️⃣
加拿大西冷扒配蘑菇汁 (配飯)$92
圖3️⃣&4️⃣
羅宋湯&忌廉雞湯
忌廉雞湯:正常發揮,冇特別
圖5️⃣
橙汁雜飲 & 咖啡
正常冇特別
(評分:5杯☕️最高分)
食物:☕️☕️☕️☕
環境:☕️☕️☕☕
CP值:☕️☕️☕️☕️主菜份量唔少,仲要有咁多野食
服務:☕️☕️☕️☕️
✨會再幫襯?
會,想試周打魚湯&法式焗田螺