剛完成了一份重要的工作, 就有借口要男友陪我食個TEA, 放鬆放鬆。佢同一般男仔一樣, 平時都唔會想食Tea, 所以今次佢肯黎真係好難得!Afternoon tea下午3時開始, 無得訂位的。我2時40分左右到, 已有12人左右排隊。剛好我黎果日係"Find My Joy & Peace” Afternoon Tea第一日, 享用頭10 set tea 既客人可到Joy n Peace 換取jelly 涼鞋一對! (即頭20人, 每一set有1雙) 我無特登早好多黎排都有, 真係好開心!! ^___^哩個tea set 兩位用 ($418+10%), 內容挺豐富, 但可惜無食物既menu提供, 只能考驗我同男友既味覺啦!下層Scones 較濕, 唔太鬆。特別在除左提子味外, 仲有一個粉紅色的香蕉味! 果醬方面, 亦係較特別既無花果果醬, 樓下EXpresso coffee bar可單買, 係酒店自家製。香蕉味既scone配無花果果醬, 幾特別!葡撻亦係EXpresso coffee bar獲好評既食品, 放左成個鐘先食, 酥皮依然好鬆脆, 入面既蛋亦非常非常creamy, 好好味!中層
“Find My Joy & Peace” Afternoon Tea Set
Scones
葡撻
中層

好多咸點都做得幾用心。
蟹肉茄子綠椒串係afternoon tea係唔多見配搭, 食落有驚喜, 味道唔錯。
煙三文魚碎蛋蕃茄包係無得輸既組合。
火腿哈蜜瓜撻不過不失。
有隻果個咸點有d特別, 我同男友食左綠色的撻皮後, 都覺得有點蝦醬味, 唔知有無試錯呢?
上層
上層既甜點令人眼前一亮, 配色同造型都非常符合女仔既喜好。相片唔可以完全反映實物既美, 但我真心覺得, 哩set tea係我近一年內食過~20次tea中, 賣相最吸引我既一set!
Cheesecake
味道黎講, 以黃色既cheesecake最好味, 黃色蛋糕芝士味好濃但唔甜, 配上上面好靚既紫色綿花糖剛剛好!!
芒果奶凍蛋糕
芒果奶凍蛋糕亦幾好味, 個mango puree好香甜。好欣賞佢有個detail位, 就係上面既啫喱係鑽石型的!!! 好靚

éclair有d香橙味, 但個puff皮好淋, 亦太多cream, 所以食落唔係咁好味。
另外仲有件士多啤梨Madeleine, 好濕潤同好重杏仁味。
三層架外, 仲有兩件好靚既作品, 我見大家都係最後先食, 因為唔捨得食啊!
Orange earl grey chocolate cake
orange earl grey chocolate cake, 真心, 非常好食。朱古力味香之餘, 難得香橙味同earl grey味都好突出。如果唔係留到最後飽哂先食, 應該會覺得更加好味,連男友都話好好食!
Treasures in a shoe
隻High heel應該係朱古力, 非常硬, 應不預客人食。上面係custard加新鮮生果, 味道唔太特別, 但賣相已贏哂!
Earl grey tea
飲品方面, 揀左”joyful” 草莓椰汁乳酪凍飲, 同earl grey。 “joyful”既椰汁味幾出, 同草莓, 乳酪幾搭, 令人滿意。

總結黎講, 哩個tea有唔少驚喜位, 味道唔錯, 賣相出色, 非常值得一試!

2015-05-16
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$230 (Tea)
Scones
葡撻
Cheesecake
芒果奶凍蛋糕
Earl grey tea
  • 蟹肉茄子綠椒串
  • cheesecake
  • orange earl grey chocolate cake