2015-05-23
剛完成了一份重要的工作, 就有借口要男友陪我食個TEA, 放鬆放鬆。佢同一般男仔一樣, 平時都唔會想食Tea, 所以今次佢肯黎真係好難得!Afternoon tea下午3時開始, 無得訂位的。我2時40分左右到, 已有12人左右排隊。剛好我黎果日係"Find My Joy & Peace” Afternoon Tea第一日, 享用頭10 set tea 既客人可到Joy n Peace 換取jelly 涼鞋一對! (即頭20人, 每一set有1雙) 我無特登早好多黎排都有, 真係好開心!! ^___^哩個tea set 兩位用 ($418+10%), 內容挺豐富, 但可惜無食物既menu提供, 只能考驗我同男友既味覺啦!下層Scones 較濕, 唔太鬆。特別在除左提子味外, 仲有一個粉紅色的香蕉味! 果醬方面, 亦係較特別既無花果果醬, 樓下EXpresso coffee bar可單買, 係酒店自家製。香蕉味既scone配無花果果醬, 幾特別!葡撻亦係EXpresso coffee bar獲好評既食品, 放左成個鐘先食, 酥皮依然好鬆脆, 入面既蛋亦非常非常creamy, 好好味!中層
好多咸點都做得幾用心。
蟹肉茄子綠椒串係afternoon tea係唔多見配搭, 食落有驚喜, 味道唔錯。
煙三文魚碎蛋蕃茄包係無得輸既組合。
火腿哈蜜瓜撻不過不失。
有隻蝦果個咸點有d特別, 我同男友食左綠色的撻皮後, 都覺得有點蝦醬味, 唔知有無試錯呢?
上層既甜點令人眼前一亮, 配色同造型都非常符合女仔既喜好。相片唔可以完全反映實物既美, 但我真心覺得, 哩set tea係我近一年內食過~20次tea中, 賣相最吸引我既一set!
個éclair有d香橙味, 但個puff皮好淋, 亦太多cream, 所以食落唔係咁好味。
另外仲有件士多啤梨Madeleine, 好濕潤同好重杏仁味。
三層架外, 仲有兩件好靚既作品, 我見大家都係最後先食, 因為唔捨得食啊!
總結黎講, 哩個tea有唔少驚喜位, 味道唔錯, 賣相出色, 非常值得一試!