2017-08-01
話說旺角有座大廈出名食放題,其質素遠近馳名。估唔到係沙田都有質素有過之而無不及的放題餐廳~三橋一品~雖然呢間野開左好耐,但一直都無機會食,因為無咩朋友會特登去沙田食放題。難得今晚有當區住的朋友約食飯,仲想食刺身,所以決定去試一試佢我地一行三人7點半到,係佢最貴果個時段,188加一食兩句鐘。曾經諗過等到8點半食178加一,但友人話等一句鐘先平11蚊,就一言驚醒洛克人,感覺無咩著數。食放題一定要快夾狼,一坐底就一口氣劃左超多野食最先黎嘅唔係刺身or前菜,而係天婦羅呢份野唔錯,當中有我從未食過的鰻魚天婦羅,估佢唔到又幾夾喎唔知係唔係忙的關係(雖然果時得果4,5枱客), 一開始係無拎天婦羅汁黎嘅。 同埋天婦羅無蘿蔔蓉跟上,呢度就扣d分啦!跟著好快上一堆著食,呢個牛肉粒流流地,肉質水水地,又無咩味牛油粟米就真係有牛油,可惜唔香,個粟米都有番gum上下年份tim呢個有連鎖橙色牛肉飯店的味道,可惜可能銷售唔及多,牛係汁度游太耐了,質感變老了諗住簡單野,唔會中伏,點知....3粒入面得一粒正常,好彩就係我食果粒其餘兩粒友人食完都話“宿”×.× 好睇事後無肚痾。肥牛卷果然最正常,個汁又夠味,今晚重點en
估唔到係沙田都有質素有過之而無不及的放題餐廳~三橋一品~
食放題一定要快夾狼,一坐底就一口氣劃左超多野食
天婦羅
最先黎嘅唔係刺身or前菜,而係天婦羅
呢份野唔錯,當中有我從未食過的鰻魚天婦羅,估佢唔到又幾夾喎
蒜香牛肉粒?
跟著好快上一堆著食,呢個牛肉粒流流地,肉質水水地,又無咩味
牛油粟米
汁煮牛肉
諗住簡單野,唔會中伏,點知....
金菇肥牛卷
肥牛卷果然最正常,個汁又夠味,今晚重點encore嘅食物
刺身
黎到是日重點(友人想食的/重點回本食物)就gum睇個樣係整體水準之上,但唔知係唔係唔好彩,呢盤刺身大多肉質含水量高,片片都比較淡。之後叫的刺身有明顯改善,似返正常食到果d。
三文魚就無咩好講,有味夠肥就掂
甜蝦就比較落後,仲係無頭細細隻,零售價1蚊隻果種
馬刀貝幾好,始終夠爽就得
其他唔需要評價了
第二輪主攻其他平時少叫的食品,有地獄拉麵,鯖魚,炸蟹鉗,酒煮青口等等
基於味道同賣相都唔算吸引,所以無動力再影相
後期主攻的已經唔係食物,而係朋友吹水時間
最後要講講甜品,得巢x杯裝雪糕,但千萬唔推薦食紅豆味,因為無咩味同埋有粒粒皆辛苦嘅感覺
由於人唔多,坐得比旺角舒服好多。
埋單發現二人以上有88折,算收返少少蝕本。
p.s.食野其間隔離枱黎左對情侶,叫左一輪野食無耐就埋單走人。睇黎呢間放題的吸引力實在一般