2025-01-13
脆友推介大角嘴台灣菜 飽滿蚵仔魯肉飯真係咁好食?📍好吃吃光大角咀博文街4號地舖———————————————-最近係脆見到有人推介大角嘴呢間台灣嘢,決定去試下係咪真係咁好食👀當日去係星期五嘅夜晚,餐廳出面都有條小人龍,我哋兩個人大概等咗20分鐘就有得坐低~餐廳比較細所以入面嘅座位都比較迫🙈🌙月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯 ($108)🌙月見海老鮭魚蝦卵魯肉飯($108)蚵仔魯肉飯係餐廳嘅招牌,幾乎見到每一枱都有人食,蚵仔份量的確好多,而且大部分都好飽滿,不過就咁食蚵仔偏冇味,有幾隻更加有啲腥🙈所以同魯肉飯一齊食嘅時候俾魯肉汁蓋過,鮭魚卵同樣被魯肉蓋過,變相只係增加口感😬另外魯肉汁雖然油香足夠但偏稀~所以令到啲飯偏濕🫣另一款海老魯肉飯,蝦有煎香過,個人認為比蚵仔更食到鮮味,但整體兩款都係過譽🥶🌙起司雞排蛋餅+粟米 ($42+8)蛋餅皮偏厚🥲雞扒都有厚度但較乾同冇乜味,蛋餅入面除咗有自選嘅配料,亦都有生菜同少量花生醬(聞落去有花生味但食落冇乜,所以I 仔小編都唔太肯定,如果對花生敏感嘅朋友最好問店員確定下🫣)🌙無冰芋泥鮮奶 (熱)($34)呢個真係有啲失望🥹佢頂盡叫微暖芋泥鮮奶🥲係熱飲攤凍咗嘅感覺
📍好吃吃光
大角咀博文街4號地舖
———————————————-
🌙月見蚵仔鮭魚蝦卵魯肉飯 ($108)
🌙月見海老鮭魚蝦卵魯肉飯($108)
🌙起司雞排蛋餅+粟米 ($42+8)
🌙無冰芋泥鮮奶 (熱)($34)
呢個真係有啲失望🥹佢頂盡叫微暖芋泥鮮奶🥲係熱飲攤凍咗嘅感覺🥲芋泥份量的確係多嘅,而且都綿滑,唯一值得讚嘅係佢冇再額外落糖,飲到芋頭本身嘅甜味🥛
我哋兩個都一致覺得呢間餐廳係有啲overrated🫠試一次就夠,更加唔使突登去排隊食🥲🙈