2019-05-09 419 views
一睇「自家麵」呢個名都覺得唔錯,通常自家都有獨特之處吧。 驟眼睇嗰餐牌,確實係花多眼亂,唔知食乜好。 不過食咩餸都其次,最重要喺湯底。 有四種湯底: 清湯、麻辣、酸辣同胡椒。 最引人注目應該喺嗰酸辣湯底, 幅圖例見到湯底深紅色,睇嗰樣覺得相當辣(我估)。 最後我叫左碗豬軟骨寬麵(麵種類:寬、粗、中及幼)。 而湯辣度:中辣(3隻辣椒🌶️)。一碗豬軟軟骨酸辣湯材料有:寬身麵、酸菜、生菜🥬同埋豬軟骨。 豬軟骨唔夠腍,而寬身麵都偏硬(中間)。 酸菜有一種腥味,或者有一種好「野生」味,很難形容的味道。 湯底一點都唔辣,只有賣相係辣;但味道都算幾好。 碗麵份量都幾多,食完都夠飽。 建議落單時,叫煮腍啲嗰麵。
一睇「自家麵」呢個名都覺得唔錯,通常自家都有獨特之處吧。