2007-06-12
20-1-2007 2115本來今晚在榮興小廚有局,適逢人生交叉點,想靜思自己的去向,一時間的放棄終會回來,希望兩位大食食友唔會介意。放工後都差唔多九點,黎到時都有不少同鄉幫襯,我就坐了吧檯,今次不食拉麵,轉而要成百蚊既鰻魚茶漬飯,都要等成20分鐘先有得。份量頗多,飯上舖滿鰻魚及醬汁,而隔離有一小壼茶及一小樽日本胡椒粉,亦有配料紫菜絲、葱粒及芝麻,我就跟足佢係檯面上的食法。第1次就咁食,飯用了珍珠米,鰻魚好香及幾淋身,醬汁濃;第2次食就落了一部份既紫菜絲、葱粒及芝麻,混埋一齊食,味道幾得意。第3次食加埋茶上去,茶裡面有鰻魚的香味,加埋落去食,味道比之前兩次濃得多及好味好多。食到好飽,但想再食,留番下次啦。其間都有不斷添加凍麥茶,服務都相當好,雖加埋1要成百一蚊,但物超所值,冇得去日本,唯有在這裡寄情,都係一種幸福來。