2016-05-16
由同事推介第一次幫襯呢間「薈景」既自助晚餐,食完真係比佢打動到,整體食物比「自助山」高一籌,點解?聽我細細道來啦!海鮮類:計有不可或決既即開生蠔啦,並唔係開定等客自己拎既,肯肯定新鮮得多;亦有比較少見既新鮮鮑魚,雖然依家既鮑魚大家都唔好寄望會好鮮甜但總係叫做多個種類比客人丫;凍蝦鮮甜好味合格;麵包蟹多糕美味,回頭再回頭呀;蒸新鮮龍蝦真係重頭戲,不特止大隻兼肉身鮮甜而且大部份都好好糕添,我一個人連爆兩隻;肉類:要提既係燒牛肉,好耐都無吔過咁有肉味既自助餐燒牛肉喇......當然,唔係自助餐好多地方既燒牛肉都唔錯,不過自助餐真係少有食得我滿意囉;煎鴨肝,味道同鵝肝絕對有得揮,煎得好香口好好味,唯獨係底下塊多士太細塊囉;甜品:令我印像深刻既係好多甜品都即製,第一次見連心太軟都係現焗,雖然流心效果未見太凸出不過熱辣辣既心太軟真係好少出現晌自助餐度囉;鬚皮忌廉卷亦做得好好,皮面好鬆化,好怕自助餐既甜品潮晒淋晒囉;其實食物大部份都水準好高但以上係印像最深刻既部份......
海鮮類:
凍蝦鮮甜好味合格;
麵包蟹多糕美味,回頭再回頭呀;
肉類:
甜品: