2014-09-01
星期六我地去開銅鑼灣,honey話想食拉麵,我地今次揀食呢間。6pm入去,太早得一枱有人,餐廳環境整齊乾淨,香港啲拉麵店通常地方狹小,但呢間不是真係好大但因勝在整齊,看上去還尚算寬敞;最期待的,還是此拉麵店最有gimmick的終極雞湯拉麵~~~今次我地order有:終極雞湯拉麵 - 期待已久本店填寶之一,一飲啖特濃雞湯,正到呢。。。好明顯用左好多雞骨淆製再加以不斷過濾,menu上可揀湯底濃淡及油膩度,我地已揀左油膩感方面要淡味及湯底要輕淡,但雞湯依然口感豐富濃厚,成碗咁飲絕對夠飽肚,但此湯雖然過於濃郁,但真係飲得好過癮,麵亦可揀其軟硬程度,枱既兩旁均有醬菜,香蒜,醬油及醋等任由調配,一塊叉燒,流心蛋,椰菜及筍質數唔錯,成碗拉麵致勝之道取決於此雞湯,掂~~特松醬油豬骨拉麵 - 特松即是雜錦,有數塊叉燒,蛋,醬菜,木耳及筍等等,因深感豬骨湯底會較濃味,所以我選較淡湯底。果然,因豬骨湯底加入醬油濃厚風味,此湯底風味濃郁,油脂感豐富,食落十分飽肚。我地好貪心的追加一碗白飯($10), 淋上特濃雞湯,雞湯白飯。。風味極佳~!!
今次我地order有: