2011-05-25
去灣仔上 course 之前,食個下午茶醫肚!經過一間西餐廳,門面頗舊 look 嘅 <新堡餐廳>,好似我幾歲大時,爸爸媽咪帶我去嘅西餐廳,可重拾童年回憶!要留意嘅係度木門幾難推,然後"啪"一大聲!令我有點嚇親! 起初,以為坐喺最後一枱卡位係食客,原來全部係侍應食緊飯。換言之,我係唯一嘅食客!難怪要廿幾 $ 吸引食客!以舊式西餐廳裝潢,用上紅色格仔枱布,我覺得幾 Leung ! 牆上掛上一些圖畫點綴一番!食咗: 龍蝦汁野菌雞絲炒扁意粉 $26 ( 要加一)龍蝦汁幾夠味! 扁意粉份量剛好!有新鮮冬菇絲、秀珍菇、黃椒絲、青椒絲作為配料;雞絲用上雪藏貨色,雪藏味好重! 連龍蝦汁都 cover 唔到!其實,燴多過炒,較濕身!熱好立克西餐廳貨色亦不錯,絕不遜色給港式茶餐廳。
經過一間西餐廳,門面頗舊 look 嘅 <新堡餐廳>,好似我幾歲大時,爸爸媽咪帶我去嘅西餐廳,可重拾童年回憶! 要留意嘅係度木門幾難推,然後"啪"一大聲!令我有點嚇親! 起初,以為坐喺最後一枱卡位係食客,原來全部係 侍應食緊飯。換言之,我係唯一嘅食客!難怪要廿幾 $ 吸引食客! 以舊式西餐廳裝潢,用上紅色格仔枱布,我覺得幾 Leung ! 牆上掛上一些圖畫點綴一番! 食咗: 龍蝦汁野菌雞絲炒扁意粉 $26 ( 要加一)
龍蝦汁幾夠味! 扁意粉份量剛好!有新鮮冬菇絲、秀珍菇、黃椒絲、青椒絲作為配料;雞絲用上雪藏貨色,雪藏味好重! 連龍蝦汁都 cover 唔到!其實,燴多過炒,較濕身! 熱好立克
西餐廳貨色亦不錯,絕不遜色給港式茶餐廳。