2019-02-27 4305 views
金蘋果,相信不小元朗人有食過,小時候有好多類似的餅店,但時代變遷,連鎖麵包餅店取代了它們,而呢間已經超過三十年,仍然屹立不倒,吃的是味道,也是童年回憶,是伴隨我成長的麵包鋪,它不是位於市中心,位置不叫就腳,要說大概位置,可以話在元朗廣場的巴士總站附近,向朗屏西鐵站方向行,便能看見廚窗外貼滿蛋糕款式,以供客人參考,多是舊款式,是普通的蛋糕款,雖沒大形連鎖蛋糕嘅精緻外型,但味道絶不輸比它們,是普通的原味道,能夠將簡單做好並keep住水準咁多年,我覺得並不是易事,而佢地嘅芒果蛋糕亦做得幾好,價錢實惠,最平$120已經有一個一磅蛋糕,而且流量快,keep住有蛋糕出爐,要特別款同多過一磅就要預早訂,但普遍的款式係長期有貨在蛋糕櫃的,除了蛋糕,亦有Pancake丶果撻同埋切件蛋糕,仲有麵包買嫁~以前的餅店大多是以這樣的模式營業一磅的黑森林蛋糕,無須預訂,現貨在櫃,值得一提係,餅店可即席寫生日牌,仲營業到晚上9:00,唔洗怕師傅收工冇人寫牌,雖然我已經搬出元朗區,但我都特登返去買。因為我老公好中意食呢間嘅黑森林~佢D生果好新鮮,而且蛋糕好實身,不會切到溶溶爛爛,亦唔洗放一浸類似魚膠粉嘅啫喱係啲生果上
1911 views
佢D生果好新鮮,而且蛋糕好實身,不會切到溶溶爛爛,亦唔洗放一浸類似魚膠粉嘅啫喱係啲生果上面,碎朱古力同埋cream都好多,絕對值得一食嫁~
睇吓佢啲餡,係啫喱嚟㗎,黑森林必配啫喱,而雜果蛋糕就係生果係入邊,芒果蛋糕就係芒果係入面,淨睇配料都爆多,絕對值得一試。大家路過一定要買嚟食,就麵包切餅都👌