2015-04-21 890 views
最近無意中發現,公司附近既韓國餐廳,有"芝士豬排骨"食 , 酷愛芝士既我,心思思,巧想試啊!男朋友一聽到我話想食,就話星期日陪我去食喎!豬仔諗定好節目,話先去淺水灣睇"視覺藝術館"後, 再出來灣仔食,巧感動 呀!我地6點几到達餐廳,門外看兩看餐牌, 便走進去。L型既餐廳有著簡單既佈置,牆上貼滿韓風畫作及海報。我地坐卡位,相當舒適自在。暫時得兩三枱食客,仲要係韓國人添 , 食物質素應該幾地道吓…二話不說,即刻揀人氣主菜"芝士豬排骨"(small size) 先,再找來韓藉男侍應以英語細問,先知大慨有6-8件豬排骨左右, 嫌唔夠芝士或豬排骨既,可以加錢加大份量㗎!每100克芝士加50蚊,4件豬排骨就120蚊。跟住點多個男朋友鐘意食既八爪魚 喇!侍應生率先奉上5碟韓式小食: 有辣泡菜,酸辣爽口,但都几辣吓 㗎,男朋友就怕怕,一於唔食 !有芽菜、西蘭花,一般質素。有辣豆腐乾,薄薄的,唔過辣!有炆蓮藕,甜甜地, 夠腍入味,最好食!1.芝士豬排骨(small size) : 首先侍應生會將一大盤合共8件煮熟既豬排骨+6件煮熟既年糕+些少大豆芽菜+已搞碎既芝士等放係gas爐上面,然後
最近無意中發現,公司附近既韓國餐廳,有"芝士豬排骨"食
呀!

, 食物質素應該幾地道吓…
喇!
㗎,男朋友就怕怕,一於唔食
韓式小食
1.芝士豬排骨(small size)
: 首先侍應生會將一大盤合共8件煮熟既豬排骨+6件煮熟既年糕+些少大豆芽菜+已搞碎既芝士等放係gas爐上面,然後煮溶d芝士,再將d芝士包捲上豬排骨後上碟!
豬排骨甜甜辣辣,半肥瘦、啖啖肉加埋d濃郁芝士同食,非常惹味
啊!芝士又多又厚
,比平時食pizza既芝士量多,仲鋪左些少脆瓜、青、紅椒等,口感豐富!
年糕就硬身左些少,稍為遜色!
芝士豬排骨(small size)
2.辣炒八爪魚:
男朋友見到menu張八爪魚靚靚相,一心以為係佢至愛食既紅色墨魚仔,猛嚷著話要試!好啦,見你陪我食芝士豬排骨,咁呢碟就依你
……幣傢伙!中伏添
……d八爪魚巧韌呀
,我地唔止辣到差d標眼淚,仲巧想噴火
!d麵又太腍,成碟簡直可以稱為”地獄八爪魚拉麵”
辣炒八爪魚
侍應生勤加茶,又幫忙換碟,態度良好!
眼見其他韓藉食客,全部點燒烤物,下次揾多d朋友來,除左食芝士豬排骨外,順便試下呢度既韓燒先得
Other Info. : 其實個韓式豬排骨啖啖肉,唔算貴……出面食既外國Ribs價錢平d,但無肉食㗎!風格味道雖然不可同日而語,但口感都係多肉既略勝一籌!
2015-04-19
$252 (Dinner)
芝士豬排骨(small size)
  • 芝士豬排骨