1K
2017-06-12 98 views
位於銅鑼灣嘅花子舍,最近都喺唔少媒體見到介紹,週日同男朋友去食左食晚飯。門面望入去幾靚架,以手作乾燥花作佈置,彷如置身花房,有興趣仲可以買走花束呢!不過呢個位置已經有客人坐左,否則相信我地會影多好多相,哈哈。近入口左邊就係收銀、廚房,另一邊就係座位。餐廳位置唔多,用上木枱木櫈,貫徹文青風格,仲令我諗起喺旺角嘅小房子呢。枱與枱唔算密麻麻,但空間感唔強烈,不過時間尚早,只有三、四枱客人,環境舒適、寧靜以花為題,枱面都有好可愛嘅蠟燭擺設,用乾燥花包裹蠟燭,真係周圍都係影相位。餐牌選擇唔多,晚市有9款套餐,包括餐湯、沙律、飲品,定價$159-$198。另外有4款小食,定價$45-$85。飲品選擇較豐富,有咖啡、鮮奶、汽水、茶類、酒類、特飲等,除左特飲,其餘一律套餐可配。一人點一個套餐,定價都可以接受。薯仔湯連湯都有拉花,西利,可見湯足夠濃稠薯仔打得好碎好滑溜,飲落唔粉,好似食緊薯蓉咁,足料。沙律沙律都唔馬虎,有一塊小小煙三文魚。羅勒香煎帶子扁意粉 $159扁意粉軟硬適中,份量足夠,食落偏淡,調味略嫌不足,加番少少海鹽、黑椒或蒜味會較突出。而最致命係油份高,近碟底嘅意粉有點油膩。兩粒帶子都幾大粒

近入口左邊就係收銀、廚房,另一邊就係座位。

一人點一個套餐,定價都可以接受。

薯仔湯
連湯都有拉花,西利,可見湯足夠濃稠
薯仔打得好碎好滑溜,飲落唔粉,好似食緊薯蓉咁,足料。
薯仔湯

沙律
沙律都唔馬虎,有一塊小小煙三文魚。

沙律

羅勒香煎帶子扁意粉 $159
兩粒帶子都幾大粒,輕輕煎過,食落爽口彈牙
唔似平時啲細細粒嘅急凍帶子,挽回分數。
羅勒香煎帶子扁意粉

羅勒香煎帶子扁意粉

加拿大黑豬鞍架 $185/8oz
喺西冷牛同黑豬鞍之間糾結,最終揀左後者。黑豬鞍賣相都唔錯,伴碟有份量不少嘅薯蓉、西蘭花、車厘茄。
當然唔少得黑豬嘅最佳朋友蘋果醬。

加拿大黑豬鞍架

豬鞍厚切,切開之後見到呈淡粉紅色,可惜肉汁流失,食落較鞋不至於乾。
豬鞍帶少少膻味,沾上醬汁會好啲,酸酸甜甜。

加拿大黑豬鞍架

本來想試下好多人介紹嘅花子冰($52),吸睛呃like,但晚市套餐唔包,所以我地揀左其他飲品。

玫瑰花茶
花茶壺上,淡淡玫瑰味,清新解膩。

玫瑰花茶

朱古力
忌廉細滑,朱古力味道香,濃啲更好。

朱古力

整體黎講,花子舍環境勝過食物,尤其近櫥窗嘅位置佈置好靚。食物質素還好,未算驚喜,但喺銅鑼灣要搵間cafe冇限時限刻,定價合理嘅都唔容易,可以一試。

餐牌:

2017-06-11