2019-11-05
最近見到有唔少新推出的酒店下午茶,好快咁約左個frd去銅鑼灣富豪酒店食tea!之前未試過呢間,發現原來呢度tea set係幾抵食,HK$398兩位,仲要每人有一份小禮物送今次個下午茶係以花果做主題,所以有唔少咸點或者甜點都有花果元素做材料。總共有10款,其中4款咸點,5款甜點,再有提子scone、伯爵茶scone各一,另配一杯玫瑰茶。個人覺得有幾款係比較出色,先係伯爵茶scone,普遍酒店係提供原味同提子,earl grey個味好出好香,scone表面烘得香脆。煙三文魚配檸檬忌廉芝士亦好好味,厚身煙三文魚再卷埋檸檬cream cheese感覺好refreshing!! 而鵝肝凍批配紅桑子啫喱口感滑得黎,配埋酸酸甜甜既紅桑子係幾新奇既口味,無左鵝肝嗰 種臊味,連平時少吃鵝肝既我都覺得值得一試。甜品方面車厘子杏仁餅的mousse好香滑,檸檬撻配青檸啫喱酸度十足好過癮!