2019-08-30
之前去呢間喺尖沙嘴一個小唐樓單位內入門口已feel到勁少女心嘅花花世界佈置好花心思,有唔同種類&顏色嘅花花+碎花,成個花海咁!客人基本上全女班,好Pink嘅環境,仲有好多道具俾大家影相用當時個主題係花之蜜語下午茶 Story of Flowers/鐵塔下的粉紅下午茶 Paris in PINK兩款下午茶任揀一款可以挑選其實食物都係基乎一樣,只係擺位唔同Tea Set有10款2人份量嘅食物有黑松露醬碎蛋牛角酥、挪威煙三文魚法包、意式香草巴拿馬火腿法包、清新田園沙律、黑椒三文魚醬蛋脆餅、迷你玫瑰花紙杯蛋糕、原味英式鬆餅配果醬和忌廉、法式焦糖燉蛋、一口紅莓酥、特色牛油曲奇 我覺得法式焦糖燉蛋最好味用焦糖舖滿金黃色燉蛋上,甜而不膩田園沙律好開胃好清新挪威煙三文魚法包&意式香草巴拿馬火腿法包都唔錯不過我都係覺得Parma Ham配蜜瓜好啲而黑松露醬碎蛋牛角酥睇落好硬身,實質好軟熟角落位置嘅黑椒三文魚醬蛋脆餅只係薄脆上放烚蛋+三文魚醬牛油曲奇一般,有啲膩而一口紅莓酥唔喺呢度,喺另一個三層架式度層架底有原味英式鬆餅+果醬&忌廉我就鍾意配草莓果醬另外仲有迷你玫瑰花紙杯蛋糕,不過勁中伏!Cup Cake
入門口已feel到勁少女心嘅花花世界
佈置好花心思,有唔同種類&顏色嘅花花+碎花,成個花海咁!
兩款下午茶任揀一款可以挑選
其實食物都係基乎一樣,只係擺位唔同
Tea Set有10款2人份量嘅食物
我覺得法式焦糖燉蛋最好味
用焦糖舖滿金黃色燉蛋上,甜而不膩
田園沙律好開胃好清新
挪威煙三文魚法包&意式香草巴拿馬火腿法包都唔錯
不過我都係覺得Parma Ham配蜜瓜好啲
而黑松露醬碎蛋牛角酥睇落好硬身,實質好軟熟
角落位置嘅黑椒三文魚醬蛋脆餅只係薄脆上放烚蛋+三文魚醬
牛油曲奇一般,有啲膩
而一口紅莓酥唔喺呢度,喺另一個三層架式度
層架底有原味英式鬆餅+果醬&忌廉
我就鍾意配草莓果醬
另外仲有迷你玫瑰花紙杯蛋糕,不過勁中伏!
Cup Cake面係玫瑰花,食落口似足藥水
飲品可以揀花茶/水果茶/咖啡/其他熱飲/凍飲
不過得花茶/水果茶可隨意添飲
我揀咗水蜜桃味紅茶
水蜜桃味藏喺紅茶中,慢慢滲出香氣
沖泡後聞落有清香味,幾清爽feel
飲落又香又甜,仲有淡淡茶香
而且有甘甜味,加埋顏色都有啲粉嫩
花茶區仲可以自己揀啲花草沖茶
我覺得桂花味最香濃
打卡上FB/IG仲有粉紅花系手機座送,方便睇片/selfie/擺電話