中環最近新開一間主打手工精緻點心嘅茶館「福和雍」,屋企人見未試過,雜誌影出嚟嘅相都唔錯,於是我哋又去試吓。叫得做茶館,提供嘅茶葉都有好多選擇,餐牌上對每種茶葉都有詳細嘅介紹。茶錢由$40-$120 一位(小童都會計架)。我哋一行四人,就開咗四壺分別$40嘅茶嚟試試。我唔係好識品嚐中國茶,不過覺得「鳳凰單叢」呢款烏龍茶最啱我口味。因為聞落有花香味,飲後亦有回甘,而且仲有减肥美容同抗衰老功效!點心方面,由前福臨門老師傅主理,即叫即做,都頗有水準。我哋叫咗:蝦餃、燒賣、芋角、迷你雞批同埋韭菜炸蟹盒。值得推介嘅係韭菜炸蟹盒,外皮脆卜卜,唔油膩,韭菜同蟹肉嘅比例啱啱好,同時食到蟹肉嘅鮮味同埋韭菜嘅青草味。「福和雍」另一特色係瓷器。餐廳用咗有近百年歷史嘅香港老品牌,粵東磁廠嘅出品。瓷器係白色底,繪上藍色嘅花紋及圖案,優雅別緻。餐廳各方面都唔錯,只不過個地點就有啲奇怪。佢喺娛樂行嘅2樓,走廊開闢出嚟嘅一個地方,個格局同價錢唔成正比。如果餐廳冇咁開陽,冇咁嘈,用餐嘅時候會舒服得多。

芋角
蝦餃