2019-12-23
「冰室」原指南粵一種主要賣冷飲、雪糕同沙冰等凍飲嘅食肆,後來傳到香港,揉合本地文化,賣埋三文治、多士呢類小食,其後仲有奶茶、菠蘿油、公仔麵供應,成為本土特色。喺五、六十年代開到成行成巿,盛極一時,後嚟漸漸轉型成茶餐廳,多間冰室陸續結業。直至近年潮流興懷舊,於是打住「懷舊冰室」名號開設嘅餐廳又一窩蜂咁湧現。但有幾多間真係經歷時間洗禮、承載住堅持嘅老冰室?今日經過中環,餓餓地搵野食,揀岩心水反而急不及待的就去試一口茶,呢間就係【茶王冰室】。上網睇下佢點解咁出名,原來曾於《國際金茶王大賽2016》中獲頒「金茶王」的陳子平師傅主理,雖然沒留意太多,但風聲大,決定一試。.中環中心入口大堂層都要試一層扶手電梯先搵到既。門面開揚,店子細小,主要外賣為主既經營模式。想堂食都有幾個位係到既。餐廳以懷舊冰室做設計,店內結合粉量舊式與摩登風格好似霓虹招牌、磚牆、格仔地磚都帶有舊香港的文化。仲有用樽他奶茶做牆身添。加入新派都幾得意。環境舒服,歎杯奶茶就最好不過。由電子屏睇完Menu後就發覺佢都有外賣紙既,【茶王冰室】售賣各種茶餐廳的必備菜式,例如: 奶茶、西多士、厚多士、常餐、焗飯等等。選擇眾多,令我選擇困難
由電子屏睇完Menu後就發覺佢都有外賣紙既,【茶王冰室】售賣各種茶餐廳的必備菜式,例如: 奶茶、西多士、厚多士、常餐、焗飯等等。選擇眾多,令我選擇困難症出現!
BTW由一杯港式奶茶開始,由最地道的味道出發...
🌟熱茶王之王
『一沖二焗三撞四回溫』- 師傅逾二十年技藝就係用咁既口訣誘發茶香,還有水滾茶靚,一直都是沖奶茶的金科玉律。
其茶色足夠深沉,相比一般港式奶茶更見茶色金黃,茶香撲鼻,熱得幾近燙手,再喝一口茶,真的非常非常之夠熱,這不單令茶的香味更突出,也令茶的味道更出,因為奶在高溫之時,其奶甜又不會太出,所以就令人能得以邊享受滑溜的茶體的同時,又可以嚐到那份重份量的茶味。茶香層次豐富,入口甘醇。價值$88嘅 「茶王之王」奶茶,真係名不虛傳
斯里蘭卡揀選由6種粗幼不一的精選茶葉組成的拼配果然有Heart,出黎既質素真係差好遠。
熱茶王之王
🌟熱鴛鴦
又一得意之作,飲完杯奶茶咁驚喜,當然對杯熱鴛鴦好有期望吧!「鴛鴦」混合了咖啡的香與奶茶的濃滑,亦中亦西,像極了香港這座城市的特質。
夠膽說,這是我在香港喝過的茶記中熱鴛鴦以來,最為夠熱的一杯茶以及最好飲既一杯熱鴛鴦,由半世紀無數位師傅淬煉而成,其真熱鴛鴦實在無辦法寫成一條公式。同時凸顯奶茶的濃和咖啡的香,兩者互相配合才能獲得客人歡心。感覺試呢杯鴛鴦內7成是奶茶、3成是咖啡。好飲好飲!!值得一試。
熱鴛鴦
🌟常餐-牛油方包火腿炒蛋+叉燒通粉
常餐-牛油方包火腿炒蛋+叉燒通粉
牛油厚多士:麵包邊烘得帶點燶,而塗滿了已溶化牛油的表面,好吸引,食落金黃香脆,多士真係要襯熱食呀!
常餐-牛油方包火腿炒蛋+叉燒通粉
火腿炒蛋:火腿正常,滑蛋出到黎都熱辣辣,勝在雞蛋嫩滑又有蛋汁,有著濃濃的蛋香炒到恰到好處。
常餐-牛油方包火腿炒蛋+叉燒通粉
叉燒通粉:叉燒湯通粉嘅通粉比較腍身,唔夠彈牙,但叉燒嘅肉質好鬆軟!有肥有瘦好香港Style。
🌟麻辣雞翼+沙律
麻辣雞翼+沙律
不少人都對雞翼情有獨鍾,各位辣迷要注意了,呢度麻辣雞翼亦有驚喜,少少麻少少辣剛剛好,雞中翼骨與骨之間的軟骨很易分離,雞肉嫩滑,非常惹味!送飯應該好滿足。
麻辣雞翼+沙律
如果外賣店能用更加環保既方式會更加加分呢。但整體是喜歡飲品多過食品,欣賞呢度沖泡手法,獨特老練,客人於品嚐之前店員會即席介紹「茶王之王」的特點,呢個體驗不錯而且店員態度很好!是日邊喝奶茶,鴛鴦,邊吃店中的的常餐及麻辣雞翼,歷久彌新的歎下午茶或晚餐方式 突然喜歡了。