新年每一日都係食已經食濟咗,冇沒食慾但都要食飯的情況下我打開黃色飯碗個App,然後將個電話遞咗俾呀媽,佢竟然spot到呢間我唔知幾時bookmark咗既Burger, 仲話肯定係舊野!但其實係新野,成日都會經過千色店及千色匯呢兩個商場,但呢個位置係幾難以俾發現!就是譚仔和停車場出口旁(知就知)。2點左右來到沒有人,剛好我們進去後又有另外2人進店。店面積小但勝在樓底夠高,落地玻璃採光都好充足。用餐位置可以清晰見到廚房環境,見到有3個後生仔在努力預備食物。決定好要吃什麼就自己行出去Cashier落單,漢堡是即叫即整,聽到煎煎聲😆由於我個胃是快要down機狀態,戰鬥力好弱,只是每人叫了一個飽,冇加雙色薯條和汽水,但睇人地寫話好好味。鄰居的漢堡,味道不鄰居😋荃灣是分店,而第一間店鋪在長沙灣,翻查店家IGpost,原來是在2016年開第一間店,可見其食物質素是令客人回頭的重點。雙重芝士牛肉漢堡ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ɪɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇ

鄰居的漢堡,味道不鄰居😋

雙重芝士牛肉漢堡
ʜᴀɴᴅᴍᴀᴅᴇ ʙᴇᴇꜰ ʙᴜʀɢᴇʀ ᴡɪᴛʜ ᴄʜᴇᴅᴅᴀʀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ɪɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ
Mozzarella芝士面以火炙燒熔,包偏甜鬆軟塗上牛油(好想知個包叫咩名? 很喜歡店家選用偏軟的包質地,似嘉寶漢堡既包type,因為容易入口,更突出餡料味道);漢堡扒鬆軟肉汁流曬出黎;菜、紫洋蔥、番茄的配搭都好穩陣!

雙蘑菇黑松露醬芝士漢堡 素食之選
ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ, ᴘᴏʀᴛᴏʙᴇʟʟᴏ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ᴀɴᴅ ᴡʜɪᴛᴇ ᴍᴜꜱʜʀᴏᴏᴍ ᴡɪᴛʜ ɪᴛᴀʟɪᴀɴ ᴛʀᴜꜰꜰʟᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ, ᴍᴏᴢᴢᴀʀᴇʟʟᴀ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ,
ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ, ʀᴇᴅ ᴏɴɪᴏɴ, ʀᴏᴍᴀɪɴᴇ ʟᴇᴛᴛᴜᴄᴇ ɪɴ ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ꜱᴀᴜᴄᴇ.
雙菇,新鮮製作的雙菇上碟時見到熱辣辣噴曬煙咁,另外一菇以片狀蘑菇炒黑松露醬,鋪在大啡菇上,熱力令芝士加速溶掉。我覺得即使你是不是素食者都會很喜歡的一款。

雖然今次visit所吃的款式唔多,希望出個post有機會令大家留意吓,位置唔算容易見到,真係唔好miss左一間咁用心整漢堡的小店💛