2016-04-14
今天同朋友2個人經過屯門附近見到有一間莆田,剛好佢嘅客人係lee個Moment仲唔算好多,決定入嚟試下味;閩菜味道比粵菜要稍微清淡一些,可能因為福建靠近臨海,佢哋食海鮮嘅地方都鐘意注重菜式嘅鮮味而唔係追求調味嘅喇!講返我哋點嘅菜先,我哋點咗原味鹵豆腐,莆田扁肉湯,莆田鹵麵,酥炒芋頭,蝦苗拌頭水紫菜。雖然睇落齋齋地,但係價錢都唔低咖,等我哋嚟睇下佢究竟貴係邊先,首先介紹下我哋點嘅蝦苗拌頭水紫菜,食落有d酸酸嫩滑嘅感覺,原因係佢哋會加d醋入去拌下,提高一下菜式嘅口味。再講下個豆腐啦,表面白雪雪好似就得一堆豆腐咁,其實入面有好多料咖,食得出來嚟就有冬菇喇、亁貝喇、粉絲喇等等,真係豐富到你唔信;扁肉湯同鹵面都係同豆腐差唔多,表面齋齋地,食落又有驚喜,面食好有嚼頭,湯底加咗醋比較開胃,唔怕食濟~至于芋頭炒得真係又蘇又糥,可以當甜品咁食了,口感好正,份量又足,HK就有正宗口味嘅閩菜唔使自己大老遠走去福建食一餐,真係值返個回票價喇。