2024-08-30
最近喺葵芳嘅「稻田食堂」食咗一餐豐富嘅晚餐,呢間日式餐廳裝潢簡潔有日式風情,食物質素一流,絕對值得推薦。我首先試咗佢哋嘅炙燒挪威三文魚蟹籽井,真係超正!三文魚經過炙燒之後,帶有一層輕微嘅焦香味,同蟹籽嘅鮮味完美結合,每一啖都係鮮味同油脂嘅雙重享受。飯底調味適中,飯粒煙韌,吸收咗三文魚同蟹籽嘅味道,食落非常滿足。呢個蟹籽井絕對係我今次食餐最推介嘅一款。另外,仲試咗京都便當,呢個便當真係超豐富!便當包括 日式炸雞、福岡流心芝士漢堡扒、日式圓蔥魚餅、咖喱飯同味附螺肉。炸雞外脆內嫩,肉汁豐富;流心芝士漢堡扒真係好好味。日式圓蔥魚餅口感彈牙;味附螺肉味道鮮美,配上咖喱飯真係絕配。除此之外,厚切帶子刺身都係必試之一。帶子刺身切得夠厚,肉質鮮甜,絕對係海鮮愛好者嘅福音。再加上佢哋嘅脆炸豆腐,外脆內軟,豆腐滑嫩,配上特製嘅醬汁,真係好味道。呢個豆腐炸得恰到好處,唔會過油,保留咗豆腐本身嘅鮮味。