2018-03-20 382 views
今晚澳門返香港,同三個朋友一行四人喺附近搵食,唔想打邊爐,又想食中菜,朋友就提議凰城,唔貴又有多小菜揀。不過嚟到就俾蒸氣鍋吸引左,我始終都比較鍾意食海鮮,就試佢地嘅4人海鮮餐,有5層海鮮塔。龍蝦一隻,落鑊時已經砌件,時間更易控制,每樣食物其實都有提醒我地蒸嘅時間,可惜我們4位淨係識食嘅,當然係無留意時間,好彩靚姐幫我地睇住,所以龍蝦唔會過熟。龍蝦唔算大隻,四個人每人三至四件左右,不過質素唔錯,食得出新鮮。貴妃蚌,我最愛,只要新鮮,就一定好食。今次蒜蓉粉絲蒸,粉絲吸引了貴妃蚌的鮮甜,一人一隻,覺得唔夠喉。粉絲帶子,帶子厚肉,粉絲有點太乾,如果有上湯配一配就更好。龍躉肉,肥厚皮滑,蒸嘅時間剛剛好,服務員靚姐好盡責幫我地開蓋上碟,確保肉質嫩滑。蜆雖然唔大隻,不過無沙,點辣椒豉油就好好味。驚唔夠食,所以另加了蝦丸墨丸,人手打,夠彈牙。蝦丸似足百花釀蟹鉗,誠意之作。最後,日月精華都去曬個粥底,係好鮮味,可惜太飽,真係食到兩啖咋。

粉絲帶子,帶子厚肉,粉絲有點太乾,如果有上湯配一配就更好。

蜆雖然唔大隻,不過無沙,點辣椒豉油就好好味。