📍La Rosabelle Bar & Grill📮馬灣珀麗灣沙灘商場1樓6號舖.🙎🏽‍♂️見我從來無去過馬灣, 決定帶我去睇下係咩一回事, 以前一直都唔知呢個地方係點去, 原來係青衣搭接駁巴士10分鐘就去到, 沿途既景色仲唔錯添😌.落車之後見到珀麗灣, 旁邊有一個小商場, 小商場再落去就係一個景色優美既沙灘, 而沙灘側邊有好多間唔同種類既餐廳😍.我地最後揀左一間serve地中海菜既餐廳, 難得黎到當然要揀一間特別一啲既餐廳試下啦茄子泥蓉配彼得包 HKD78Dip係希臘菜最出名既appetiser, 當年去希臘畢業旅行果陣差唔多餐餐都必定會order既item😏呢度主要以鷹嘴豆, 茄子或者紅椒作為材料, blend到變為蓉再加其他配料調味🙃同希臘既做法有少少唔同, 廚師中間放左啲橄欖油, 有啲似食西餐既時候餐廳會提供黑醋mix埋橄欖油點俾食客麵包食🤭食彼得包記住要趁熱食, 千祈唔好好似我咁淨係掛住影相, 搞到啲食物凍晒就無咁好味咖喇墨西哥牛肉夾餅 HKD138份量好多, 一碟有四件, 同彼得包既質地有啲相似, 而呢款係以夾餅形式去present, 中間放左牛肉碎同芝士, 沾埋餐廳秘製既蒜
📍La Rosabelle Bar & Grill
📮馬灣珀麗灣沙灘商場1樓6號舖

茄子泥蓉配彼得包 HKD78

墨西哥牛肉夾餅 HKD138
份量好多, 一碟有四件, 同彼得包既質地有啲相似, 而呢款係以夾餅形式去present, 中間放左牛肉碎同芝士, 沾埋餐廳秘製既蒜味醬汁, 更有地中海風味😙
墨西哥牛肉夾餅

招牌地中海三色燒烤串配沙律及薯條 HKD198
唔洗揀一碟有齊雞牛羊, 雞串肉嫩juicy, 牛串香口惹味, 羊肉餅加入香草調味, 平衡返羊既羶味, 三款肉類都各有特色, 而且拌碟仲有沙律同薯條, 非常豐富😎
招牌地中海三色燒烤串配沙律及薯條

炭燒紐西蘭牛扒 HKD248
上枱已經嗅到好香既炭烤味道, 心裡面有少少擔心會overcook, 點知一切開入面仲係粉紅食, 熟成度岩岩好, 做到外面香口, 入面成功保留到牛肉肉汁既效果, 估唔到一間小店既牛排都做得幾出色🤤
炭燒紐西蘭牛扒

Suntory HKD60
望住藍天白雲, 飲返杯啤酒就最好不過🍻The Premier Malt’s Suntory係市面上既餐廳唔係咁常見, 麥味較濃, 岩晒鍾意重口味既我🤫
Suntory

最後發現除左馬灣, 原來將軍澳同東涌都有分店咖, 唔知其他分店個view有無馬灣咁靚呢🙃

#nonstopeatingdiarymediterranean
#nonstopeatingdiary地中海菜
#nonstopeatingdiarymawan
#nonstopeatingdiary馬灣
2021-09-05
$430 (Dinner)
墨西哥牛肉夾餅
招牌地中海三色燒烤串配沙律及薯條