2020-12-08
最近第二次再光顧女人街嘅餐廳了, 發現今次疫情令我更加留意之後一直都忽略左嘅好地方, 最少我試過嘅兩間餐廳味道都非常唔錯, 雖然唔係韓國正宗, 但絕對唔會失禮, 而且價性比高, 非常抵食, 本人真心推薦, 當然啦, 餐廳環境欠佳, 如果係自己醫肚餓或者同麻甩朋友一齊食番餐當然冇問題啦, 不過溝緊女嘅就.........好啦介紹返今次呢餐廳, 利豐園咁呢間餐廳係專做韓國菜嘅, 我地就平日午市去, 午市套餐都幾多選擇嘅, 算係全面只要叫套餐都會送嘅3款小配菜, 淡至濃味, 芽菜唔乾身, 青新爽口有汁, 醃製比較少, 青瓜就醃得較酸, 開胃, 而且青瓜味非常突出, 泡菜就本人覺得好出色, 因為呢度泡菜唔算辣, 反而好甜, 有梨汁嘅味道, 而且醃製均勻普通港式凍檸茶, 又出奇地正常, 用碎冰, 抵飲d例湯, 有紅白蘿蔔, 味道係有輕微辛辣味嘅白蘿蔔湯, 泡飯幾好食辣炒五花肉飯, 睇落好碟頭飯, 但造功唔馬虎, 主要係洋蔥同五花肉, 洋蔥本身已經炒到帶出甜味, 再配埋甜甜嘅醬汁, 惹味非常, 五花肉本身已經煎香左再落鑊炒, 比較多油脂但好香口, 份量好多, 醬汁配上煎香至乾身嘅五花肉, 取得唔錯
普通港式凍檸茶, 又出奇地正常, 用碎冰, 抵飲d
辣炒五花肉飯, 睇落好碟頭飯, 但造功唔馬虎, 主要係洋蔥同五花肉, 洋蔥本身已經炒到帶出甜味, 再配埋甜甜嘅醬汁, 惹味非常, 五花肉本身已經煎香左再落鑊炒, 比較多油脂但好香口, 份量好多, 醬汁配上煎香至乾身嘅五花肉, 取得唔錯嘅平衡, 不過唔好預係好辣嘅味道, 因為係甜味做主導
海鮮純豆腐湯, 一上檯嘅時候係非常之熱, 直情係滾住上檯, 咁就配白飯一碗, 豆腐好多, 百福大裝豆腐一半咁大, 有三隻蝦, 蜆, 章魚, 溝埋隻生蛋, 湯底好紅, 但味道係鮮甜不辣, 係鮮甜得過份, 本人好中意嘅味道呢個海鮮湯材料冇欺場
埋單103蚊, 好抵食呀, 一定會再encore, 下次要試下佢嘅水冷麵, 多謝收看