2019-10-17
喺中環放工約咗朋友食飯,自然就會聯想到蘇豪區,蘇豪係一個充滿着外國氣息,各個國家交集嘅地方,而呢個地方自然會有各式各樣唔同嘅美食。今次我就揀咗間新開嘅日本居酒屋,同朋友食下串燒,傾吓計確實係賞心樂事。鋪頭入面麻雀雖小但五臟俱全,以木為主嘅裝修擺放日本玩具嘅襯托,充滿日本味。店內下晝就提供定食,夜晚就會有串燒、烤物、佐酒小食同埋日式料理。串燒叫咗A5和牛粒,籚筍豚肉卷,無激素雞翼,牛舌,大葱雞肉,燒大蝦,冬菇同南瓜,串燒嘅質素都好好,不會燒焦,保留住應有的肉汁同水份,值得一讚。另外叫咗啲日式料理玉子燒非常有蛋香味,切開後發現入邊仲有半熟嘅內層,食落有啲流心嘅感覺。雞泡魚魚乾有別於一般雞泡魚干,比較濕潤同多汁,另有一番風味。半殻蠔食得出好新鮮,配合醬汁一齊食更鮮甜。比目魚西京燒依款老闆推介我食,以西京漬醃魚肉後再直接燒,比目魚厚肉兼少骨魚肉經過醃製再直接燒烤,微甜加焦香的效果,比好多日式餐廳還要好食,果然不得了。巨峰乳酸不錯有飲一大杯益力多嘅感覺,混合巨峰提子汁,味道非常好,喜歡飲果汁汽水嘅朋友必試。
另外叫咗啲日式料理
玉子燒
雞泡魚魚乾
有別於一般雞泡魚干,比較濕潤同多汁,另有一番風味。
半殻蠔
食得出好新鮮,配合醬汁一齊食更鮮甜。
比目魚西京燒
巨峰乳酸不錯