2023-05-14 78 views
中環蘭桂芳入面有一間新開既日式串燒店,面積唔算大,朋友話餐廳既串燒好高水準,今日同朋友飲酒之前去左呢間「椈」。- 三得利頂級生啤酒串燒當然要配啤酒,Suntory生啤好順口,而且夠凍,飲落唔會話好苦澀。- 翠玉瓜翠肉瓜切到好細件,份量好少少。味道唔錯好juicy。- 豬肉蘆荀卷入面既蘆荀爽脆清甜,平時既豬片好厚,但椈既豬肉片整到好薄而且超級脆,令呢道經典串燒味道更上一層樓。- 鰻魚燒鰻魚肉質肥美,味道香甜,伴隨炭燒香氣。- 一夜干手羽雞翼燒到金黃色,唔算好多肉但每一片肉都好嫩滑,一咬既時候就咇晒油🤣- 牛舌外皮燒到焦香,牛舌有一定既厚度,但肉質係我食過最juicy,師傅以鹽和黑椒調味,簡單就是美。- 汁煮魷魚魷魚筒非常鮮嫩多汁,而且散發出少少酒味,入面放左山藥粒同迷你魷魚鬚,口感非常豐富。- 海鹽雪糕最中餅最後有雪糕送🤩。餅皮好脆,入面既雪糕份量好多,質感香滑。整體而言,串燒如我朋友所講味道出色,價錢偏高,不過考慮到餐廳既地點係中環蘭桂芳加上親民既老闆,價錢方面可以接受。

Suntory生啤酒

- 三得利頂級生啤酒

翠玉瓜

- 翠玉瓜
翠肉瓜切到好細件,份量好少少。味道唔錯好juicy。

豬肉蘆荀卷

- 豬肉蘆荀卷

鰻魚

- 鰻魚
燒鰻魚肉質肥美,味道香甜,伴隨炭燒香氣。

一夜干手羽

- 一夜干手羽

牛舌

- 牛舌

汁煮魷魚

- 汁煮魷魚

- 海鹽雪糕最中餅
最後有雪糕送🤩。餅皮好脆,入面既雪糕份量好多,質感香滑。

2023-05-05
$390 (Dinner)
Suntory生啤酒
翠玉瓜