2018-10-19 408 views
近排食左間泰菜真心不錯,好想推介一下。餐廳名叫曼谷車站,門口招牌有寫是泰國廚師主理,正宗的口味。幾乎全場都係卡位,舒服好坐。我地坐的卡位,係模仿火車卡座架,無端端做左電車男⋯⋯餐牌選擇亦多,從小食到甜品,應有盡有。而且價錢都好親民,炒菜、咖哩、沙律同小食都係五至六十蚊有交易。燒牛肉沙律 $68先香後辣,食得出幾正宗的泰式辣汁,都真係幾辣。燒牛肉其實係牛扒條,似啱啱燒起,仲暖暖地的。唔會韌又有牛味,mix 埋D辣洋蔥同西芹一齊食,真的很過癮,五星無懸念!鹹魚炒芥蘭$55未上菜已經聞到好香鹹魚味,阿姐一路行過來,果然真係我地條菜呀!急不及待要忍住口水影張相,可恨的是我影唔到熱辣辣的煙和香味。芥蘭炒得好好,軟硬適中。鹹魚雖香但唔會好咸,而且份量都足。呢個價錢,可能都仲平過茶記炒碟菜,認真抵食。海南雞(半隻)$85份量夠多,堅有半隻,燒味店 take away 半隻都成 70 蚊,可見佢有幾扺食。雞唔算十分滑,但亦唔係嚡的。鐘意佢唔肥,有雞味。另外,有三鐘醬汁可以點,分別係姜蓉、泰式辣汁同濃味甜豉油。三款都好夾隻雞,亦梗有一款夾到你。泰式金邊粉 $62外表及用料平凡,見到沒有 wow 一聲。但
近排食左間泰菜真心不錯,好想推介一下。
餐廳名叫曼谷車站,門口招牌有寫是泰國廚師主理,正宗的口味。

幾乎全場都係卡位,舒服好坐。

我地坐的卡位,係模仿火車卡座架,無端端做左電車男⋯⋯

餐牌選擇亦多,從小食到甜品,應有盡有。

燒牛肉沙律 $68

燒牛肉沙律

鹹魚炒芥蘭$55

鹹魚炒芥蘭

海南雞(半隻)$85

海南雞

泰式金邊粉 $62
外表及用料平凡,見到沒有 wow 一聲。
但金邊粉炒得幾乾身,冇痴住一舊舊,味道甜甜地好適中,熱辣辣亦好飽肚。蝦爽口沒有雪味,呢個價錢,我冇法挑剔。
泰式金邊粉

芒果沙冰 $28
超大杯,勁夠凍。有芒果味,味唔會假。唔太甜,飲成餐都飲唔完。

芒果沙冰

青擰梳打 $23
青檸冰底 + 成枝singha 玻璃樽 soda 俾你自斟自飲。
見到都爽,味覺與視覺同時享受。
青擰梳打

環境好,設計有心思,卡位又大又舒服,可以同時放到多款餸菜。
冇限時,夠乾淨,有服務,但冇加一。
食物水準有返咁上下,位置尚算方便。
埋單位位百六,性價比高,
I will be back very soon !

燒牛肉沙律
鹹魚炒芥蘭