2021-05-28 36 views
係荃灣人,唔係荃灣人都到過楊屋道街市啩,我唔係荃灣人,但同D人一樣都來過楊屋道街市,貪佢啲海鮮又平,又靚,又新鮮,就係咁樣,發掘到楊屋道呢間好泰國的『金屋泰國菜館』。呢晚,就特登過來荃灣幫襯呢濃濃泰味的餐廳,來一次餐檯上的泰國行。門口同入邊的的泰國公仔,墻紙各樣甚至連待應,你都會有錯覺,以為自己到咗泰國。點咗『泰式燒鮮魷』,上檯時雖然沒有我想像中的size咁大,但由放新鮮之故,同埋燒得好好,又唔會燶咗的魷魚影出來好好睇,爭D唔捨得食,但都被佢嘅香味吸引咬出咗第一啖,再配地道的sauce,好味吖。『泰式濕炒河』,點解係濕炒,可能係夏天之故,以前食得干炒多,而今次濕炒有海鮮,有菜,絕對係夏天佳品。『芒果糯米飯』幾乎係次次食泰餐必食之品,糯米飯椰汁香濃,芒果鮮甜無渣,都有半個咁多,以50蚊來講都算超值。