2019-03-07
讀大學嗰陣已經聽過住大西北嘅同學仔提起永年士多,可惜元朗真係太遠,一直都無機會食。終於永年都衝出元朗,進駐銅鑼灣,咁近我上fitness class 嘅地點,當然要嚟試一試!一入去就感受到同一般車仔麵店嘅唔一樣,永年嘅裝修簡約又乾淨企理!望住餐牌咁多種餸,樣樣都想試。不過男朋警告我唔好眼闊肚窄,所以我淨係叫咗三餸麵,油麵配牛筋,鳳爪同流心蛋(微辣)。呢三件餸最欣賞個牛筋,好入味,質感煙韌適中,全完係啖啖骨膠原!而家分量仲唔少,有成四五件!之前上網見到有人投訴流心蛋唔流心,幸好今次嘅蛋都好流心,比得上日本拉麵店嘅蛋!因為男朋友比較鍾意食啲雜不甩,所以就叫咗大碗麵,啲餸好豐富,有豬腸,豬紅,蘿蔔,魚蛋,雞翼,雞翼尖紅腸,魷魚同菜心!我哋一致都覺得蘿白同魚蛋係必食!蘿白完全無渣,仲要好甜好入味,而魚蛋係食得出陳皮同魚味,唔係一般嘅街邊貨。另外,男朋仔都讚豬大腸,洗得乾淨又炆得入味!我哋兩碗麵都加咗辣汁(微辣),呢個辣汁係必加,加咗碗麵就惹味好多!飲品方面,我哋試咗抹茶紅豆冰,呢個都幾有驚喜!因為抹茶比我哋想像中濃,紅豆亦煮得淋又唔會太甜,兩樣都好夾。雖然比起其他車仔麵店,永年係貴少少,但計埋
雖然比起其他車仔麵店,永年係貴少少,但計埋食物質素同衛生,我都覺得貴少少係值得嘅!