2019-08-17
之前未裝修前已經來幫襯過,覺得個雞煲幾好食,今次特登等佢裝完修再來食~!個感覺同以前唔同左好多,新裝修得好有特色❣️幾有創意👍🏻有啲懷舊feel,好似真係坐係街邊大排檔食嘢咁,同時又好舒服地有冷氣☺️ ❗️今晚我地點左個半分🔪微辣🌶嘅「八妹雞煲」再另加左$60 要豬大腸~唔洗點等,一上枱撈一撈就食得喇!雞煲醬汁香濃惹味,食到有花生醬、沙嗲醬、麻辣油等,溝出來隻味真係會令人食一次就愛上🙈💕☺️醬汁同雞件混合得好均勻,雞件岩岩炒起熱辣辣♨️,食落嫩滑入味,口感彈牙結實,唔會煮到腍晒❗️豬大腸一樣好高質素❣️煮得好腍超入味😋,帶有少少煙韌,口感一流🤤食落比雞辣少少~食咗兩件雞,其他火鍋嘅配料亦都好快手地陸續上枱❗️所以我哋即刻快快脆脆食晒啲雞,然後將湯倒入雞煲入面煲😝今晚要特別推介呢一個「即炸響鈴」係店家自己親手整嘅👍🏻非常有心機,我都係第一次食即炸嘅響鈴🥰 所以特登試吓咩都唔蘸就一啖咬落去🤣,口感好鬆化,有啲似食蛋散,但比蛋散更脆🉐!食咗幾啖之後,再蘸落湯浸 5 秒又變返外軟內脆嘅口感👍🏻呢個響鈴係💯❗️另一樣好想推介嘅就係「海鮮芝士豆腐」真係新鮮即制,上到枱仲出緊煙😂 所以我又忍唔住即刻夾左一舊嚟食🙈,一
唔洗點等,一上枱撈一撈就食得喇!
食咗兩件雞,其他火鍋嘅配料亦都好快手地陸續上枱❗️
所以我哋即刻快快脆脆食晒啲雞,然後將湯倒入雞煲入面煲😝
今晚要特別推介呢一個「即炸響鈴」
另一樣好想推介嘅就係「海鮮芝士豆腐」
真係新鮮即制,上到枱仲出緊煙😂 所以我又忍唔住即刻夾左一舊嚟食🙈,一啖咬落去算幾多芝士下,而且入面嘅墨魚肉(可能仲混咗其他肉? )非常滑溜,有啲似白魚蛋同豆腐時間嘅質感,咬落軟滑香口😋,感覺非常滿足☺️,芝士控黎到一定要食❣️
墨魚滑蝦滑
用料新鮮💯,香味濃郁🉐,爽口彈牙❣️雖然影落份量唔多,但其實係可以整到 5-6 粒/舊出來~
手切肥牛(小)
呈新鮮嘅色澤,脂肪分布均勻,口感鮮嫩,肉汁豐富,牛肉味香濃實在💯❣️
日式芥辣貢丸
咬到貢丸中間食到芥辣味,可以解一解貢丸嘅飽膩感,幾特別👍🏻,而且唔喺度都可以食到💕
其他丸類一樣出色✅,唔會過分雪藏/起晒冰咁上枱👍🏻 所以淥出嚟口感都係彈牙多汁的❣️
蔬菜及菇類都好新鮮,洗得好乾淨而且冇爛菜,粟米色澤都好靚💕
飲品方面,我哋叫咗一楂「竹蔗茅根水」同埋「天地一號蘋果醋」🥃。
竹茅水清甜解渴,容易入口,我次次一飲就一野飲晒一杯🙈
有氣蘋果醋酸酸地,可以解一解滯+熱氣感❣️好適合打邊爐飲😘
店員姨姨們服務都好殷勤,落單、上菜、收碟都非常快手👍🏻 總體來講非常滿意🉐,下次一定會再嚟❗️