2024-12-10
呢日同朋友一齊嚟咗呢間喺上環嘅西班牙🇪🇸餐廳因為朋友覺得我對西班牙菜🇪🇸有認識想我一路食一路同佢講解吓🤣,我雖然去過西班牙🇪🇸又去過好多西班牙語系嘅國家,但係我對西班牙菜🇪🇸只係認識少少🤣呢間餐廳提供嘅係流行嘅摩登嘅西班牙料理同小食 Cocinas y tapas españolas populares, modernas y nuevas 🤩;餐廳而家仲因為聖誕節所以提供咗一啲新嘅菜式 🤩$128 Baby Squid 'Andalusian' Style:用魷魚🦑 Calamares 做 Tapas 喺西班牙🇪🇸非常普遍,有好多種唔同做法,呢間餐廳用魷魚BB 輕輕炸過,應該加咗香草海鹽蒜粒等,魷魚BB肉質非一般嘅超軟熟,食落好香口,出奇地好味 🤩$48 Pan con Tomate:呢個係西班牙其中一個最流行嘅 Tapas,又簡單又好味,最重要係用靚蕃茄靚橄欖油靚麵包🤣;呢間餐廳用咗 Cristal Bread with Ripe Spanish Tomato & Arbequina Olive Oil,好好味🤩,識煮餸嘅就知道靚蕃茄靚橄欖油裏邊充滿 umami 🤣$253 Ja
$88 Bodegas Navajas Crianza, Rioja:用咗 100% Tempranillo,Tempranillo 係西班牙🇪🇸嘅葡萄🍇,咁當然有強烈西班牙🇪🇸風格,非常 full bodied,有橡木、煙燻、煙草 味道🤩