2019-10-23 3991 views
每次食日本野都抱住試新嘢同埋一個學嘢既心態。今次揀左呢間係西環水街已經屹立兩年幾既小店食Omakase。呢度既Omakase同平時係餐廳食既唔同,係比個心目中既價錢師傅,師傅就會用最時令既食材準備符合呢個價錢既食物。呢度Omakase最低消費$600,今日我地定既預算係$750/位。呢度係一個師傅同一個侍應一腳踢,師傅每次係自己整完自己做埋上菜,仲每道菜都詳盡介紹,絕對啱曬我呢啲想學嘢既人!<前菜>草潰海草,北海道產,上面有珊瑚蓉,浸係醋入面,口感軟滑,比中華沙律軟超多,但又稍微比昆布硬身。酸酸地好開胃。酥炸蝦,大分縣產,成隻食得架,炸完啲殼好脆口(小心係口入面比吉親哈哈),再咬多兩下就食到蝦肉。九州走地雞溫泉蛋,個蛋黃係溫泉蛋既軟綿綿口感,出面就係啲冷麵汁同蛋白液。成個送入口就夠曬爽!真蠔,岩手縣產,加啲蘿蔔蓉同酸汁。味道鮮甜creamy,海水味唔太重,啱曬怕海水腥味既人。手釣池魚,原來魚如果係用魚桿釣,啲肉係會實啲,油分更鎖足。因為用魚網抓,啲魚會係網中互相撞擊,就無咁好食喇。有厚切同薄切。薄切,可以加九州蔥同酸汁。厚切,可以加豉油加芥末。池魚都係口感比較緊實爽口,

<前菜>

有厚切同薄切。薄切,可以加九州蔥同酸汁。厚切,可以加豉油加芥末。池魚都係口感比較緊實爽口,味道方面加上調味就更出喇。

秋刀魚,本身有腥味所以要用薑癖腥。落左少少薑蓉就已經達到效果,口中就只剩濃烈既魚味。

島池魚,九州產。同池魚既分別就係島池魚係深海魚,味道較濃。口感爽口油潤。
油甘魚,鹿兒島產。部位接近腩位,一樣爽口,油潤份感覺更重。

足籤魚,長崎縣產。火炙過後油分出曬黎!黎到已經飄來陣陣油香。肉身較鬆軟。
吞拿魚赤身,九州產。有海鹽係上面,唔需要豉油已經味道十足。

海膽墨魚卷,中間包住既係北海道海膽同紫蘇葉。外面爽口入面creamy,感覺似食夾心糖,口感豐富,

大拖羅。吞拿魚最高脂肪比例既部份,魚油更重,比較多筋所以同時幾有咬口。

天婦羅軟殼蟹牛油果沙律。牛油果量唔算多,預拌沙律醬。天婦羅夠酥脆,炸皮夠薄。

京道產娟豆腐。浸住甜豉油。脆脆既外皮下面係超滑溜既豆腐。

<主菜>
黎到主菜既部份,係燒牛腹腔,只有1-2成熟,感覺似食牛刺身,上面有黑椒,點啲海鹽同芥末籽調味,味道更上一層樓。

<甜品>
分別係豆腐雪糕,柚子蛋糕,朱古力布朗尼,雪糕軟綿,豆腐味重唔死甜。柚子蛋糕有cream cheese所以口感creamy,口感似紐約同日本cheese cake中間。朱古力布朗尼唔係平時咁硬,比較鬆化軟腍。

呢度係西環難得既隱世日本料理。取用食材以性價比為先,所以感覺呢餐食左好多好多嘢都平出面好多。
2019-10-21
$750 (Dinner)