2017-08-18 1955 views
自從堅尼地城線開通之後,西環開左好多餐廳,令到我呢個西區之友都多左好多選擇!如果住得遠,特登黎西環食飯既朋友,建議可以起西環睇完日落先🌄,如果好彩仲可以影到天空之鏡!之後可以慢慢起海旁行一陣🌊,行到攰就去食野就啱啱好!今次介紹既餐廳起厚和街,( 起西環海旁附近)厚和街都有好多餐廳,大家可以explore 下!!!Tapaella grill 係一間西班牙餐廳,唔係好大,大概坐到20個人,餐廳燈光較暗,佈置亦唔錯,雖然枱與枱距離有啲窄,但係整體氣氛好浪漫,適合二人世界,或者慶祝都👌🏻今次同同事farewell ,一行有8個人,一早book 定位!頭盤: Ensalada de valencia 雜菜水牛芝士沙律~ $ 100同一般salad 差不多,不過份量夠,有啲生果用上黑醋調味,好開胃Pinchos morunos iberico 串燒黑毛豬 ~$ 100/2串黑毛豬燒完都唔會好乾,有其他配料加埋感覺無咁單調,不過青椒燒完就有啲乾,可能因為太細粒簡單既香草調味,無一般串燒醬汁既油腻感西班牙奄列好普通,無咩特別Gambas Al Ajillo O Pil Pil 蒜片煎蝦 ~$ 100
自從堅尼地城線開通之後,西環開左好多餐廳,
令到我呢個西區之友都多左好多選擇!

之後可以慢慢起海旁行一陣🌊,行到攰就去食野就啱啱好!

今次介紹既餐廳起厚和街,( 起西環海旁附近)
厚和街都有好多餐廳,大家可以explore 下!!!

適合二人世界,或者慶祝都👌🏻

~ $ 100
同一般salad 差不多,不過份量夠,有啲生果
用上黑醋調味,好開胃

簡單既香草調味,無一般串燒醬汁既油腻感

西班牙奄列
好普通,無咩特別

原本得7隻蝦,侍應知道我地有八個人,主動問我地加唔加多隻!
一出黎,已經👃🏻到好香既牛油同蒜片味!🤤
蝦肉好爽,夠多蒜味,加埋一齊食好香👍🏻

白酒煮青口
青口size 屬細粒,不過肉質鮮甜
白酒味較弱,唔係好食得出

Paella marinera 西班牙海鮮飯 ~$300
食西班牙菜點可以唔食西班牙海鮮飯!
就咁望嗰樣,色彩繽紛,已經覺得好吸引!

味道唔錯,不過就無話好驚喜咁
份量好大,多啲人一齊食會好啲,
如果得兩個人,怕食完呢個食唔落其他野!

西班牙烤乳豬
同一般西式乳豬差不多,個人唔係好鐘意呢款乳豬皮😛
不過豬肉夠嫩滑
可能我地太多人,所以覺得份量有點細😅

我地叫左個sangria 既水果酒,水果夠足料,酒味唔係太濃,好易入口,連平時唔飲酒既同事都覺得好好飲😂

PS:
建議book 定位,因為座位較少🤗
依我所見,服務員都係得2個,不過服務唔錯,好貼心: ❤️
1. 有個同事遲黎,似係經理或者係老闆既人主動問洗唔洗整番熱啲野食!
2. 個蝦原本得7隻,佢知我地有8個人,所以主動問我地加多一隻好無!!!

🙇🏻‍♀️今次用餐嗰陣唔記得記低啲價錢,所以都係靠我既記憶俾個大概既價錢大家當參考,請多多見諒😜
  • Sangria
  • 西班牙海鮮飯