年初三,約左朋友一齊入西貢行個大運,雖然一早起身個天有D陰,諗住就算落雨都要入左去先, 就算行唔到山,到時周圍搵野食搵野玩都好,話曬入左轉西貢郊區都叫行左個大運,依家人大左,放假就唔再鐘意去市區,有得選,我都想搬入西貢!美食多,週日行山睇海真係不得了!4個人,其中一個朋友住西貢,佢話新年前見到有一間中餐廳開左係萬年街原來係一間海鮮京滬菜館 "京花朝",朋友話之前行過見到好似見早、午、下午茶都有得飲茶,佢都未食過,咁岩又近一陣坐專線小巴入行山路徑,所以唔洗諗,我地3個都舉腳讚成!!!!! 唔想成日行山前都只係去茶餐或M 記,撞正新年,咪諗住行山前食埋個開年飯,梗係要食飽D!我同朋友落車先由海邊行過去萬年街,原來"京花朝"係全記隔隔離 (唔記得隔幾多間,仲之係左近) ,經過全記,已經見到好多人飲緊茶要等位,好膽心一陣都要等位,去到"京花朝"門口,我個口張開左 "哇! 好靚呀" 佢個外面裝潢,係有一種皇帝既氣派,而係外面望入去,裏面又好精緻,我見到佢既WALLPAPER,好似去左園林咁,之後我就同朋友吹水,話個餐廳名應該係講 "京" ->北京  "花"-> 花園  "軒" -

我同朋友落車先由海邊行過去萬年街,原來"京花朝"係全記隔隔離 (唔記得隔幾多間,仲之係左近) ,經過全記,已經見到好多人飲緊茶要等位,好膽心一陣都要等位,去到"京花朝"門口,我個口張開左 "哇! 好靚呀" 佢個外面裝潢,係有一種皇帝既氣派,而係外面望入去,裏面又好精緻,我見到佢既WALLPAPER,好似去左園林咁,之後我就同朋友吹水,話個餐廳名應該係講 "京" ->北京  "花"-> 花園  "軒" -> 屋呀?? 即係皇帝的後花園^^ 見到裏面好似爆爆地,以為要等好耐,點知朋友已經一早打去BOOK!! 叻叻!
坐低即刻 ORDER 點心先,點心紙選擇唔多,得2頁,但基本我想食既野都有,仲有我鐘意食既上海冷盤,正呀!

我地點左:

花朝鮮蝦餃 (頂)- 同平時食既質素差唔多,裏面都係全部蝦,都幾有味,皮可以再薄D,不過我知唔係咁易做
松露蟹籽燒賣 (頂)
松露蟹籽燒賣 (頂)- 一黎就見到好多黑松露舖面,一黎太肚餓,就食左落肚,黑松露味就係我個口度揮發曬出黎
花朝鮮蝦餃 (頂)
鮮竹牛肉球 (中)- 無咩特別,係一黎既時候見到只係得2粒,再睇一睇個ORDER FORM,係喎,人地有註明(二粒)只係我地無留意

上海小籠包 (大)- 落單前多口問經理有咩推薦,佢介紹我地ORDER 上海小籠包 ,係喎,又幾多汁! 個皮同肉都好得,肉係好鮮,係我鐘意既味道!

豐足糯米雞 (頂)- 我去完3星期既旅行已經好想返黎食糯米雞 ,係要大大隻果D,係度畀我搵到,依家唔多地方有架啦! 打開個荷葉,D糯米好有口感! 裏面料都算足料,真係好滿足!!
豐足糯米雞 (頂)
秘制豉汁鳳爪排骨飯 (特)- 我地食完第一ROUND ,再加ORDER,因為見到好多人叫依個,佢係用個砵黎蒸個飯! 平時見到係用砵黎蒸既飯,係好食D,所以即刻 ORDER! 果然無失望!

香煎蘿白糕 (小)- 朋友話新年一定食,我就平時食開媽媽親手做既蘿白糕 ,所以一定無得比,一定係屋企食既好食,試左少少,都係正常味道,唔會輸既!
香煎蘿白糕 (小)
金珠咸水角 (小)- 賣相比出面大粒,又見佢只係得2粒,又走去睇下ORDER PAPER,哦,原來有打2粒,仲要係小點,扺食之選! 外脆內軟,好想再叫多一碟一人食一粒呀!

酸甜炸雲吞 (中)- 雲吞都係正常野,全部係蝦,如果SIZE 大粒D 就會好D
酸甜炸雲吞 (中)
雞絲粉皮 (大)- 雞絲及粉皮好彈牙,麻醬都好香口,可惜真係細左D,睇返價錢,佢只係收緊點心價錢,所以都係同價錢正比,不過我會想收貴D,畀多D 我~WAHAHA~~
雞絲粉皮 (大)
成個過程我地由落單到食完,又分享完我去3星期既旅行,只係用左一個鐘時間,上菜時間都幾有效率,而我叫加單都無要等太耐,餐廳經理都成日走過黎幫我地留意有咩未到,幫手叫人跟,因為年初三,佢地應該好忙,當我無曬水既時候,一叫都會即刻有人黎幫手沖水!
Other Info. : 最後賣單,經理話新開張頭幾日,免茶芥,仲有係用緊星期一至五既價錢,就係咁,四個人賣單只係200幾,真係好扺,所以我就幫手打個食評等多D 人認識下,但因為無咩打食評既習慣,幾樣野未影相已經食左😂
2017-01-30
$65 (Breakfast)
  • 豐足糯米雞
  • 上海小籠包