2017-12-30
上年wine n dine試過佢既2️⃣4️⃣味cocktail,覺得好得意,一直都想去試埋餐廳睇下仲有咩新意,今晚終於同朋友黎左大約7點鐘到達🕖,我地竟然係第一個顧客餐廳劃分兩部份,一邊係專飲野傾偈🍸,另一邊比較大既係用晚餐既地方🍽餐廳裡面好外國既中式設計,環境暗暗都幾有feel❤️因為仲係Happy Hour,所以我地就先點兩杯飲品一黎就試個最勁既「Typhoon No.10」🌪吹到遮都返埋,等你視覺上都feel到有幾勁😆飲落口有淡淡既桂花香味,跟住就係酸酸尾尾既橙🍊末加檸檬🍋既味道,不過gin酒就唔太濃,唔係太似飲緊酒精飲品把爛遮🌂下面插住兩小舊係桂花糕,味道又幾好味,桂花味好濃🌼接住係中學個時冬天成日攬住既「麥精」-Childhood Memory❤️不過呢支「麥精」就加左Rum酒同Baileys,Baileys味好重,不過又唔蓋過麥精既味道,可惜佢唔凍,如果凍少少感覺可能無咁飽😆輪到試下佢地既小食呢個醉雞捲🐔酒味好夠之餘雞肉都好滑,唔錯👍🏻跟住就係秘制叉燒蛋飯漢堡🍔令我聯想起暗然銷魂飯🤣🤣🤣個飯有少少焦香不過就少少痴牙,叉燒甜甜地,因為隻半生熟煎旦所以食到有d輪盡,整體黎講其實無乜特別今
大約7點鐘到達🕖,我地竟然係第一個顧客
餐廳裡面好外國既中式設計,環境暗暗都幾有feel❤️
因為仲係Happy Hour,所以我地就先點兩杯飲品
一黎就試個最勁既「Typhoon No.10」🌪
吹到遮都返埋,等你視覺上都feel到有幾勁😆
把爛遮🌂下面插住兩小舊係桂花糕,味道又幾好味,桂花味好濃🌼
輪到試下佢地既小食
呢個醉雞捲🐔
酒味好夠之餘雞肉都好滑,唔錯👍🏻
跟住就係秘制叉燒蛋飯漢堡🍔
令我聯想起暗然銷魂飯🤣🤣🤣
今晚無喇沙扁意粉轉左星洲炒🍝,味道又唔錯喎,食落唔差過出面茶記個d,隻蝦🦐仲幾大隻添👍🏻
中途點左最愛既益力多同埋華梅jello
想講益力多上面個兩粒酸酸地既cherry🍒好好味😋
呢支益力多加入燒酌,酒味唔太濃,無蓋左益力多既味,因為size關係,兩啖已比我KO左😬
華梅jello好似食華梅糖咁,唔覺入面加左酒🤔
飲酒當然唔少得既薯條🍟,呢個麻婆豆腐薯條真係幾麻婆,好香不過唔會好辣,份量仲好多😋
最後飲番兩杯mocktail做結尾
Virgin Lemongrass Mojito 同埋 Virgin Som Tam
Lemongrass Mojito既lemongrass味唔夠,有點失色
另一杯Som Tam竟然有驚喜,因為加入左pepper🌶所以有辣辣地既味道,好特別仲幾好飲添
雖然今晚都飲左好多款唔同既酒,但又唔會有醉意😆,下次會再黎試下其他既飲品🥃🍸🍹