2023-11-13
今晚同男朋友嚟咗駱駝漆食飯,揀咗呢一間望逸咖啡研究所😆小店嘅裝修簡潔,坐得非常舒服,亦都可以一路聽歌一路食飯,非常寫意~呢度嘅價錢都相當親民,我哋食得好盡情🤣首先叫咗個煙三文魚配牛油果沙律配檸檬油醋汁 ($88)🥗食得出佢嘅菜好新鮮,牛油果亦都唔少,配埋煙三文魚都仲係好fresh,不過個人口味嚟講多啲汁仲正🤭必食嘅係半邊春雞配烤豬肋骨 ($148),我覺得兩隻肉都做得幾好,首先豬肋骨嘅調味剛剛好,亦都好少見咁大件嘅肋骨,啖啖肉超好食😋另外春雞亦都醃得非常入味,啲肉一啲都唔嚡,食肉獸應該會超鍾意😆亦都有幼薯條,炸得好香脆~意粉方面,叫咗個卡邦尼扁意粉 ($88),食第一啖我已經話好好食,芝士同蛋撈出嚟嘅醬汁,完全癡喺意粉上面,啖啖都超濃味~而佢嘅煙肉亦都好有口感,唔係好薄嗰款,係高質嘅卡邦尼🤤另外我哋叫咗個忌廉黑松露薯蓉 ($48),睇個樣都知佢真係超重黑松露味,而且薯蓉好滑,成個配搭真係好夾🤗春雞同豬肋骨本身可以有杯$35以下嘅飲品~我哋就加咗少少錢叫杯凍朱古力😋好香濃,仲非常有儀式感咁俾我哋攞支棍攪勻杯朱古力添🤣最後梗係要叫返個甜品先滿足啦,今日嘅是日甜品係朱古力香蕉蛋糕 ($68)
最後梗係要叫返個甜品先滿足啦,今日嘅是日甜品係朱古力香蕉蛋糕 ($68),蛋糕體本身好濕潤,加埋上面嘅朱古力味道非常平衡,唔會過甜,係一個啱啱好嘅甜品🤤
呢間餐廳嘅性價比的確幾高~11月嘅星期六日仲有一個限定嘅優惠,$158就可以有90分鐘任飲手沖或者咖啡,啱晒咖啡迷☕️🥰