2021-04-14
今日男朋友黎接我收工,近排疫情好返啲,做野又忙左好多,個腦keep run住好攰,所以今日放左工都唔去咁遠食飯,近近地係觀塘海濱搵左間幾好mood嘅餐廳食。Baked Red Snapper Fillet with Coconut & Lemongrass Sauce 焗紅鯛魚配香茅椰子汁 HK$188呢一個魚賣相可能冇咁精美,不過食落都幾特別,成日都好怕食魚會食到好老,肉好柴咁,呢一個就肉質岩岩好同埋好滑,而且加上左椰子汁,男朋友就好怕椰子汁嘅味道,不過我就好中意。不過本身以為椰子汁加魚個配搭會好怪咁,不過食落又唔會,仲幾新鮮添。中意食魚嘅朋友都可以一試。Chicken Rice with Wild Mushroom Sauce 野菌忌廉汁三黃雞飯 HK$180雞飯等嘅時間相對上比較耐少少,因為店員話我地知係即刻烤焗,所以要等耐少少。一大隻雞全髀加上半邊雞,整體黎講勁大份,雞肉好嫩滑多汁,而且勁juicy,不枉等耐啲嘅。另外鋪底嘅三黃雞飯冇想像中咁重三黃味,可能係男朋友口味重啦,不過好好食。Ginger Mojito HK$58Passion Fruit Squash HK$58兩
焗紅鯛魚配香茅椰子汁 HK$188
野菌忌廉汁三黃雞飯 HK$180
雞飯等嘅時間相對上比較耐少少,因為店員話我地知係即刻烤焗,所以要等耐少少。一大隻雞全髀加上半邊雞,整體黎講勁大份,雞肉好嫩滑多汁,而且勁juicy,不枉等耐啲嘅。另外鋪底嘅三黃雞飯冇想像中咁重三黃味,可能係男朋友口味重啦,不過好好食。 Ginger Mojito HK$58
Passion Fruit Squash HK$58
兩杯Mocktail都幾好飲,不過餐廳冇咩自己嘅特別嘅飲品,如果可以嘅就可以揀下紅白酒,因為店員都會介紹酒。 Overall黎講海濱公園環境加上餐廳情調真係幾唔錯,食物價錢都合理同埋大份,不過如果坐戶外就可能會有D蚊,大家要留意下啦。