2019-04-26
Happy Friday 就緊係要搵個好地方食返餐好,而我作為一個Cafe Lover❤️,見到有間新開既Cafe,OpenRice comment 都唔錯,就Book枱試試!大家都知道旺角既Cafe多不勝數,但質素如何大家都有目共睹!今次呢間Little Fresh 真係令我刮目相看!首先講下個環境,餐枱同凳都係以藍色為主,加埋藍天白雲既天花,同埋餐廳既大玻璃窗,真係幾靚,日頭果陣係度飲返杯咖啡應該幾正!Menu既選擇都幾多,由餐湯,沙律,小食,意粉,意大利飯,主菜,甜品,飲品一應俱全!飲品仲有cocktail, mojito選擇!餐湯我地叫左2款,小貝柱海鮮湯,周打蜆肉忌廉湯!Little Fresh既湯絕對真係材實料,唔係罐頭湯黎架!小貝柱忌廉湯蝦味好香好濃,仲有一隻蝦同埋青口,蝦仲好細心剝埋殻!周打蜆肉湯用既係新鮮蜆肉,一般飲既忌廉湯都係比較結身,呢度既唔會好結,但忌廉味都好香,仲有蘿蔔粒同其他香料,好味!湯會配埋蒜蓉包,脆卜卜,好食!嘩嘩嘩,著火呀!呢個究竟係咩黎呢?店員上菜果陣會點著上面既Rosemary...為左保持神秘感我決定唔打開佢,等大家自己去試試!🤩跟住就到主菜出場
湯會配埋蒜蓉包,脆卜卜,好食!
嘩嘩嘩,著火呀!呢個究竟係咩黎呢?
跟住就到主菜出場,今日唔食牛朳,改食羊架,羊架煮到7成熟,唔會太羶,個醬整得好好味!配左薯蓉同埋茄子🍆天婦羅,薯蓉唔係開粉架,仲食到粒粒薯仔!茄子天婦羅唔會好油,幾好食!
除左羊架,我地仲叫左個意大利飯,個飯軟硬度岩岩好,南瓜汁入面帶左d蟹味,認真唔錯!
之後就到飲品啦!我地叫左2杯沙冰,一杯係羅勒士多啤梨,一杯係迷迭香芒果菠蘿,呢度既廚師好識得運用新鮮既香草加入埋食物裡面,個人好推介芒果菠蘿沙冰,味道好fresh,飲落去仲有陣陣rosemary 味,好特別!
最後就係甜品啦,我地叫左Apple crumble ,呢度係用鐵板上,用焦糖炒香左蘋果之後再加入花生及牛油餅碎,比平時食開既apple crumble 較香!
如題,我誠實推介大家一定要試下呢間文青Cafe,係旺角區黎講價錢同其他Cafe差唔多,但真係超水準!